Vojvodjanski
 

Projekti

ZDRAVLJE IZNAD SVEGA - SUVA KOŽA

Vojvodjanski • Vojvodjanski • 9. decembar 2022. • 11:00 •

ZDRAVLJE IZNAD SVEGA - SUVA KOŽA ZDRAVLJE IZNAD SVEGA - SUVA KOŽA

Pojam suve kože se vezuje za mnoga stanja. Nekada je to suva koža lica, nekada samo pojedinačne regije, ali može biti i celokupno stanje. Kada se suva koža javi, od drugog trećeg meseca života, sa pojavom ekcema  na obrazima, najčešće se radi o kožnom oboljenju koje se naziv Atopski dermatitis. Ovo oboljenje nastaje kod osoba koje imaju porodičnu predispoziciju za atopiju: alergijski rinitis, suva ekcematozna koža, astma i slično.

Osobe imaju areale suve kože, koja, kada se ne saniraju dobijaju crvenilo, i intenzivan svrab. Takva mesta se dalje mogu pogoršavati, uz tragove češanja i dodatnu bakterijsku infekciju. Svrab je najgori neprijatelj, povremeno može da remeti i san pacijenata i njihovih porodica.  Stanje se popravlja oko treće godine života ili se produžava do oko sedme godine ili, u manjem broju slučajeva, produžava i u odraslo doba.  Ipak, ove osobe i kasnije imaju preostljivost na hemijske preparate, lečenja su individualna i komplikovana. Umirivanje svraba je najvažniji segment u lečenju, ali neophodno je i  negovati celokupnu kožu svakodnevno, posebno u zimskom periodu.

Lokalna terapija mastima se određuje prema uzrastu i zahvaćenosti kože i uvek se sprovodu uz saglasnost lekara. Osobe sa atopskim dermatitisom treba da žive u uslovima smanjene kućne prašine, bez teških zavesa ili tepiha, bez perjanih jastuka  uz minilani dodir sa životinjama, najbolje posle treće godine života. I u odraslom periodu života, ove osobe treba da biraju zanimanja gde nema hemijskih preparata ili visokih temperatura,  jer se ovim pacijentima tada stanje pogoršava. Roditeljima se savetuje da se izbegavaju zanimanja gde se koriste boje, lakovi, reagensi, mirisi i slično.

Suva koža se javlja i u starijem životnom dobu, kada lojne žlezde manje luče, koža se prirodno stanjuje, masno tkivo ispod kože ruku i nogu se umanjuje, a cirkulacija tela je usporenija. Tada se, takođe, preporučuje korišćenje intenzivne nege, koje nekada podrazumevaju samo promenu kupke. Preporučuju se sindet sapuni: sapuni za osobe sa suvom kožom i po potrebi losioni ili balzami za njenu negu. Ovo su dva stanja kada je koža fiziološki ili usled genetske predispozicije suva.

U vremenu u kome živimo, gde je imperativ biti lep i atraktivan nude se mnogobrojni preparati za higijenu i negu kože. Nijanse u korišćenju su sada prema tipu kože: za masnu, za suvu, za osetljivu, prema vrsti nosača: kupka, losion, mleko, ulje... prema mirisima, za odeređene upotrebe: kod delova kože, na celu kožu, sa ili bez crvenila, pigmentacije i brojnih drugih promena. Farmaceutske kuće su se potrudile da postoji izražena šarolikost kako bi svaka osoba našla sebi odgovarajuću  higijenu i negu. Gde se onda kriju uzroci sve češće pojave suve kože, iritirane ili sklone alergiji?

U XX veku je smatrano da oko 10-15 % cele populacije  ima  alergije, u XXI veku ih je oko 25%. Povećan procenat prisutnosti alergija se povezuje sa uticajem spoljašnje sredine: smogom, grejanjem, prašinom, povećanim indeksom sunčevog zračenja.. Stepen suvoće može značajno da varira u zavisnosti od okuženja i životnog stila. U osnovi radi se o oštećenoj ili oslabljenoj barijeri kože, zbog nedostatka lipida. Suva koža, uz osećaj zatezanja, nedostatak gipkosti, praćena svrabom i crvenilom, pogoršava kvalitet života. Preparati za jačanje hidrolipidnog sloja dugotrajno štite kožu i osnažuju prirodnu biološku barijeru. To su preparati bez boja, proverenih konzervanasa, hipoalergijski.

Mlade devojke imaju  potrebu da budu što modernije,  i često koriste veliki broj preparata, u najvećem broju slučajeva potpuno nepotrebnih. Često su to kreme sa velikom količinom konzervanasa, mirisa, boja. Ponekad dupliraju preparate za piling, ili maske za čišćenje kože. Često se nepotrebno koriste korektori i prajmeri. Za nekoliko dana ili nedelja, koža postaje suvlja a ponekad i iritirana. Koriste se preparati za zreliju kožu, te izazivaju pojavu zatezanja kože i neprijatnosti.

Često šminkanje tečnim puderima, namenjenim starijim i zrelijim kožama, izazivaju pojavu akni ili crvenila. Mnogobrojna šminka, a ponekad i nečiste četkice, izazivaju teža oštećenja kože, za čiju identifikaciju tačnog uzroka, lečenje i intenzivnu negu je potrebno nekoliko meseci oporavka. Saveti i uputstva od strane dermatologa prvenstveno jesu da kože mladih budu čiste i uredne. To su prva učenja o samostalnoj nezi i po potrebi lečenju kože. Potrebni su preparati za održavanje čistoće i elastičnosti kože, prema tipu kože,  i individualnim potrebama.

 

Realizacija projekta: UG CEPUZ

Projekat je sufinansiran sredstvima Gradske uprave za kulturu i infomisanje Grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Emisije



Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis

Neke važne stvari

RTV Subotica

Neke važne stvari

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija


SportiCom

TV Sombor

SportiCom

Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

ZOOM

TV K25

ZOOM


Balkanorama

Media Info Centar

Balkanorama
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad
Scenovizija
Mariniranje
Šesta dimenzija