Vojvodjanski
 

Projekti

U svetu digitalih medija - žensko preduzetništvo u digitalnom svetu

Vojvodjanski • Vojvodjanski • 24. novembar 2022. • 14:00 •

U svetu digitalih medija - žensko preduzetništvo u digitalnom svetu U svetu digitalih medija - žensko preduzetništvo u digitalnom svetu

Televizija, radio, društvene mreže, aplikacije, veb sajtovi, video igrice, pa čak i bilbordi na ulici, ili ambalaže proizvoda, različite su vrste medija kojima smo svakodnevno okruženi i izvor su brojnih informacija. Međutim, njihov cilj nije samo informisanje, već i formiranje mišljenja i stavova, prodaja proizvoda, ali i način komunikacije. Nije uvek lako ispratiti brojne poruke. Zato snalaženje u medijskom prostoru zahteva razvijanje kritičkog mišljenja i korišćenje različitih alata, kako bismo u najvećoj mogućoj meri iskoristili prednosti koje pruža razvoj info društva. 

Kada govorimo o digialnoj pismenosti i digitalnim kompetencijama, u prvom redu mislimo na medije. Medijska pismenost podrazumeva zdravu dozu sumnje u sve što se pročita ili sazna iz medija. Formiranje mišljenja ili stava o nekom događaju i ličnosti trebalo bi da bude rezultat proverenih informacija, a ne tek slepo prihvatanje slike koju kreiraju mediji. Da li je vest tačna ili ne, nije teško proveriti. Neretko ljudi stavove formiraju i komentare pišu tek na osnovu naslova nekog teksta, a da pri tom i ne pročitaju ceo tekst i upravo zbog toga je medijska pismenost važna.

To je prepoznato i u svetu preduzetnika. Kao i u većini slučajeva, žene su te koje svojom intuicijom prepoznaju šansu. U ovom slučaju, to je poslovna šansa. Pojam žensko preduzetništvo iz teorije polako prelazi u praksu. Brojniji su i projekti, ali i sredstva kojima lokalne samouprave, APV i republika Srbija pomažu ženama da se lakše snađu u preduzetnikim vodama. Ovo je posebno važno naglasiti jer se za žensko preduzetništvo neretko vezuje nekoliko predrasuda koje mogu obeshrabriti žene da se posvete vlastitom poslu.

U svakom poslu - napredovanja nema bez učenja, a upravo su digitalni mediji ti koji omogućuju da žene koje se odluče da uđu u preduzetničke vode sakupe dovoljno informacija, preduzmu neophodne korake za prekvalifikaciju ili dokvalifikaciju i ostvare svoju ekonomsku nezavisnost.

Realizacija projekta: UG Aska

Projekat je sufinansiran sredstvima Gradske uprave za kulturu i infomisanje Grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije


Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis

Neke važne stvari

RTV Subotica

Neke važne stvari

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija


SportiCom

TV Sombor

SportiCom

Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

ZOOM

TV K25

ZOOM


Balkanorama

Media Info Centar

Balkanorama
Budi human - Helena