Vojvodjanski
 

Projekti

ZDRAVLJE IZNAD SVEGA - DA LI JE SVAKA CRVENA KOŽA – ROZACEA?

Vojvodjanski • Vojvodjanski • 1. novembar 2022. • 10:30 •

ZDRAVLJE IZNAD SVEGA - DA LI JE SVAKA CRVENA KOŽA – ROZACEA? ZDRAVLJE IZNAD SVEGA - DA LI JE SVAKA CRVENA KOŽA – ROZACEA?

Osnovna ideja ovog projekta je da se na stručan i prijemčiv za širu populaciju način upoznamo sa jednom učestalom pojavom koja izaziva mnoge nedoumice i nije dobro poznata široj populaciji. To je zajepurenost, crvenilo kože, crvena koža – a mnogi sve ove pojave nazivaju rozaceom.

Važno je odmah na početku istaći da crvenilo kože može imati brojne uzroke. Kod mnogih žena, posebno kod onih sa svetlom, tankom ili osetljivom kožom, crvenilo je znak starenja izazvanog izlaganjem suncu. Upravo kod skoro jedne trećine slučajeva crvenila, uzrok je sunce.  Efikasna zaštita od sunca pomaže da se izbegne pojavljivanje novog crvenila ili pogoršanje već vidljivih promena boje.

Osim sunca, zajapurena koža ili crvenilo kože mogu biti izazvani nizom drugih pokretačkih faktora koji uzrokuju širenje krvnih sudova lica:

  • Stres ili jake emocije (često se manifestuju kao zajapurenost),

  • Iznenadne promene temperature ili vlažnosti (kao na primer vruć tuš u mrazno jutro ili uranjanje u hladan bazen posle saune),

  • Hormonske promene mogu prouzrokovati crvenilo kože tokom trudnoće ili menopauze,

  • Začinjena hrana i stimulansi poput kafe,

  • Alkohol (ali ako imate rozaceu ne znači da ste alkoholičar!),

  • Pušenje,

  • Zagađenje,

  • Vazoreaktivna koža može biti i nasledno stanje,

  • Sa starenjem – počev od 25. godine, koža postaje sklonija crvenilu.

Crvenilo na licu ili kako se često zove "crveno lice" se često viđa u svakodnevnom životu i u svakodnevnoj medicinskoj praksi. Ovaj jednostavan naziv, nosi veliki broj različitosti, od kliničkih oblika, stanja na licu, različitog intenziteta i rasporeda po regijama lica. Isto tako ova pojava nastaje iz brojnih i različitih uzroka. Često  ovakvo lice nazivaju Rozacea, ali to je samo jedan oblik crvenila.

Postoje mnoge bolesti koje su udružene sa crvenilom lica: emocionalno crvenilo, menopauza, hipertermija, povišena temperatura tela, alkohol, ali  i sistemska oboljenja, mastocitoza, kao i pojedini karcinomi.

Najčešća pojava crvenila lica je kod stanja koje zovemo seboroični dermatitis. U centralnim partijama lica javlja se cvenilo koje nastaje zbog inflamiranih/upaljenih lojnih žlezda, koje su pod uticajem muških polnih hormona. Zato je takvo stanje izraženije kod muškaraca i kod uzimanja napitaka u većoj količini (kafa, crni čaj), kod pojednih polnih hormona ili kod disbalansa horminskog statusa kod žena. Kada se stanje dovede pod kontrolu odgovarajućim preparatima, npr. gelovima za umivanje  i kremama, stanje se bitno popravlja. 

Najjednostavnije crvenilo je iritacija kože lica, u slučajevima kada se upotrebljavaju preparati za kožu koji isušuju i zatežu kožu lica. Ukoliko ovo crvenilo uznapreduje, izaziva svrab, ceđanje i alergiju na preparate, uglavnom sredstva za umivanje ili kreme.

Često se javlja kod mladih devojaka koje koriste neadekvatnu negu kože, po sistemu "što je više, to je bolje", koje koriste korektore i druge preparate za šminkanje. Izgleda neobično, ali crvenilo na licu ili na pojedinim delovima lica može biti uzrokovano i lakom za nokte, parfemima, dezodoransima i sličnim prepratima za higijenu i negu.

Alergijske manifestacije su burne, jer je koža lica nežna. Alergija se prvo se javlja na očnim kapcima, sa širenjem na druge delove lica. Javlja se ubrzo nakon nanošenja kreme ili maske za lice. Može da se javi i nakon pojave alergije od farbe za kosu, koja se proširi na lice (najčešće crne farbe). Alergije mogu nastati od lekova ali i od svih drugih uzroka koji izazvaju iritaciju kože.

Crveni pečati koji se nalaze na licu, koji mogu da se jave i na koži mogu biti uzrokovani gljivičnom infekcijom. Nekada se radi o infekciji kandidom, tada je boja izražena i jasno praćena pečenjem i svrabom. Kada su pečati crveno-smeđe boje uz ljuspanje, radi se o infekciji dermatofitima, posebnom vrstom gljivica.

Rozacea je hronično zapaljensko oboljenjen, koje se ponavlja. Počinje pojavom trenutnog oblivanja lica crvenilom, koje može da traje različito dugo, od 10 - tak minuta do nekoliko dana. Može biti uzrokovano ljutom ili uopše začinjenom hranom, žestokim pićem ili osećajem nesigurnosti. Može nastati kada se iz hladne sredine ulazi u toplu prostoriju, kada  crvenilo obraza traje nekoliko časova, umesto nekoliko minuta.

Sledeća stepenica rozacee je kada crvenilo lica postaje stalno i ne povlači se. Često je udruženo sa osećajem zatezanja kože, osećajem žarenja. Nakon nekoliko meseci ili godina nastaju papule, "bubuljice" koje su tvrde, bolne  i "ne cede se". Sve ovo se češće dešava na licu koje ima proširena folikularna ušća, (proširene pore na koži, otvori lojnih žlezda) i uznapredovali oblik ima proširene kapilare, telangiektazije.

Ukoliko se ovo stanje ne leči, može se javiti režnjevita koža, naročito nosa, koja nikako nema lep izgled. Kod oboljenja diskoidni ili sistemski lupus eritematodes, crvenila su manja ostrvca osrednje zadebljale kože sa blagim ljuspanjem. U toku ispitivanja se utvrđuje da li su i unutrašnji organi zahvaćeni. U ovom slučaju lečenje je dugotrajno i komplikovano.Kod akni, takođe može da se javi crvenilo, koje se povlači lečenjem akni.

Mnogobrojni uzroci, načini nastajanja i lečenja, zahtevaju dermatološke preglede. i pretarge. Zbog toga pojavu crvenila lica ne treba pojednostaviti, i sve nazivati Rozaceom ili sličnim nazivom. Ono što se može učiniti u kućnim uslovima kada se javi ovaj problem, je umivanje ili i oblozi od čaja od kamilice ili žalfije, na sobnoj temperaturi 2-3 x dnevno. Sve ostalo, rešavamo zajedničkim snagama u ordinacijama.

Realizacija projekta: UG CEPUZ

Projekat je sufinansiran sredstvima Gradske uprave za kulturu i infomisanje Grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije


Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis

Neke važne stvari

RTV Subotica

Neke važne stvari

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija


SportiCom

TV Sombor

SportiCom

Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

ZOOM

TV K25

ZOOM


Balkanorama

Media Info Centar

Balkanorama
Budi human - Helena