Vojvodjanski
 

Projekti

U svetu digitalih medija, uloga neformalnog obrazovanja razvoju poslovnih veština

Vojvodjanski • Vojvodjanski • 20. oktobar 2022. • 10:30 •

U svetu digitalih medija, uloga neformalnog obrazovanja  razvoju poslovnih veština U svetu digitalih medija, uloga neformalnog obrazovanja razvoju poslovnih veština

Velika potražnja za stručnjacima otvorila je vrata za različite vidove neformalnog obrazovanja u ovoj oblasti. Još pre dve decenije fakultetska diploma je bila uverenje da radnik poseduje znanja i sposobnosti, no vremena se menjaju pa današnji poslodavci traže radnike koji će u praksi znati da kvalitetno obave radne zadatke. Diploma je prednost, ali ne i nužnost. Tako je formalno obrazovanje dobilo konkurenta u različitim kursevima na kojima se stiču znanja iz oblasti info tehnologija. Najpoznatiji i u svetu najpriznatiji kursevi su ECDL licence, kursevi koji polaznicima daju validan sertifkat kojim dokazuju svoju osnovnu informatičku pismenost.

Svedoci smo da su i obrazovne ustanove prepoznale vrednost neformalnog obrazovanja o čemu nam je govorio profesor emeritus dr Dragan Domazet, dekan Metropolitan Univerziteta. Po njegovim rečima, univeziteti moraju da se prilagode zahtevima tržišta i poslodavaca brzini kojom se razvijaju info tehnologije, ali i mogućnostima polaznika, posebno onih koji se odluče na dokvalifikaciju ili prekvalifikaciju. Upravo je neformalno obrazovanje u velikoj meri pomognuto digitalnim medijima koji već godinama popularizuju učenje i rad "na daljinu".

Ovakvo obarzovanje pruža mogućnost ljudima koji ne mogu da pronađu posao u primarnom zanimanju da se zaposle u digitalnom sektoru. Posebno je to primetno u osnaživanju pojedinaca da se otisnu u preduzetničke vode, jer za započinjanje digitalnog preduzetništva nisu neophodna veća novčana sredstva. Mnogi smatraju da se prednost neformalnog obrazovanja u digitalnoj sferi ogleda u profilisanim znanjima koja polaznici stiču.

Informaciono komunikacione tehnologije nezaustavljivo rastu i to je oblast u kojoj nova dostignuća svakodnevno moraju da se prate. Razmere tog razvoja nemoguće je predvideti, ali sigurno je da Srbija na tom putu mora još mnogo da uradi da bi dostigla razvijene zemlje.

Realizacija projekta: UG Aska

Projekat je sufinansiran sredstvima Gradske uprave za kulturu i infomisanje Grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije


Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis

Neke važne stvari

RTV Subotica

Neke važne stvari

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija


SportiCom

TV Sombor

SportiCom

Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

ZOOM

TV K25

ZOOM


Balkanorama

Media Info Centar

Balkanorama
Budi human - Helena