Vojvodjanski
 

Projekti

STOP NASILJU - Danak digitalizaciji

Vojvodjanski • Vojvodjanski • 7. oktobar 2022. • 14:00 •

STOP NASILJU - Danak digitalizaciji Biljana Grujić

Početkom 60-ih godina američki naučnici razvijali su ideju spajanja većeg broja računara pomoću kojih bi svako mogao brzo pristupiti podacima i programima sa bilo kojeg mesta. To su bili počeci interneta kakav nam je danas svima poznat. Mnogo pogodnosti i dobrih strana je internet pružio društvu. Toliko da se čak i generacije koje su odrastale bez računara i mobilnih telefona pitaju kako se nekada funkcionisalo. Savremeno poslovanje bez interneta je nezamislivo, a čak i najjednostavnije aktivnsti poput dogovaranja susreta teško su izvodljiva bez modernih uređaja za komunikaciju.

Sve to, ipak, ima i drugu stranu medalje, pa se internet generaracija suočava sa drugačijim načinom ponašanja, izražavanja i komunikacije, uspostavljen je potpuno novi obrazac međuljudskih odnosa, koji se bitno razlikuje od ere pre interneta, pa i vremena kada je on bio tek u povoju. Tome su ponajviše izložene mlađe generacije kojima su računari, telefoni i internet prirodno okruženje, a taj dopadljivi virtuelni svet, gotovo bezgraničan podstiče njihovu radoznalost i privlači ih prividom slobode i samostalnosti. U tom svetu neslućenih komunikacijskih mogućnosti bila je neminovna i pojava neželjenog delovanja i ponašanja.

Elektronsko nasilje, poznato i kao sajeber buling više od deceniju unazad poprimolo je velike razmere, toliko da se ovaj problem mora rešavati na državnom nivou. Usvajaju se različite strategije, sprovode projekti, a sve kako bi se smanjio broj žrtava elektornskog nasilja. Najosetljivije kategorije su deca osnovnog i srednjoškolskog uzrasta, koja i pre prvih koraka imaju kontakt sa mobilnim telefonima i racunarima.

Elektronsko nasilje najčešće se definiše kao povređivanje, uznemiravanje ili bilo kakvo nanošenje štete detetu, mladom ili odraslom čoveku. Pojavljuje se u obliku tekstualnih ili video poruka, fotografija ili poziva. Česti preimeri elektronskog nasilja su nedozvoljeno slikanje mobilnim telefonima i kamerama, te stavljanje tih slika i snimaka na neki sajt.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije


Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis

Neke važne stvari

RTV Subotica

Neke važne stvari

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija


SportiCom

TV Sombor

SportiCom

Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

ZOOM

TV K25

ZOOM


Balkanorama

Media Info Centar

Balkanorama
Budi human - Helena