Vojvodjanski
 

Projekti

STOP NASILJU - Udruženje profesora informatike

Vojvodjanski • Vojvodjanski • 6. oktobar 2022. • 10:30 •

STOP NASILJU - Udruženje profesora informatike STOP NASILJU - Udruženje profesora informatike

Razvoj informatičkog društva, koliko god da je doprineo napretku u različitim oblastima, od poslovanja do zdravstva i obrazovanja, ima i drugu stranu medalje. Mnogi kažu da je otuđenost u međuljudskim odnosima izraženija nego ikada, a dostupnost interneta i mogućnosti koje pruža uticali su na pojavu digitalnog nasilja, kojem su ponajviše izložene mlađe generacije. Prevencija vršnjačkog nasilja podrazumeva sporovođenje različitih aktivnosti u kojima bi trebalo da učestvuju civilne organizacije, državne institucije, škola i roditelji. Kroz različite projekte, borbi protiv vršnjačkog, posebno digitalnog nasilja, posvećeno je i Udruženje profesora informatike Srbije.

Kada se pametno koristi internet je koristan izvor informacija i način da se nešto novo nauči i sazna. U Srbiji je informatika i računarstvo obavezan predmet, pa je zadatak i nastavnika i roditelja da nauče decu kako na pravi način da iskoriste sve prednosti koje internet nudi.

Internet generaciji telefoni i računari su postali najvažnije igračke, a u želji da budu deo virtuelnog sveta, korisnici, naročito deca, često zaboravljaju da je internet preslikana slika stvarnosti, pa su i opasnosti istovetne. Da bi izbegla neprijatne situacije, deca bi trebalo da poštuju određena pravila ponašanja na internetu, baš kao i u realnom životu. Pored toga, internet bi trbalo da im bude, ne samo sredstvo za zabavu, već i učenje.

S obzirom na to da se interesovanja mladih brzo menjaju i da im je pažnja veoma kratko usmerena na odrđene sadržaje, neophodno ih je zainteresovati za pretraživanje interneta kako bi nešto novo otkrili ili naučili. Jedan od načina mogao bi biti inovativan pristup nastavi i predavanja koja su prilagođena njihovoj sferi interesovanja.

Novo vreme zahteva i nove metode odnosa prema deci. Ukoliko internet najčešće koristi za zabavu i druženje, onda je neophodno graditi odnos poverenja, razvijati solidarnost i naučiti ih da pravilno komuniciraju.

Razlozi za vršnjačko nasilje na internetu najčešće su veoma banalni, ali dete u tinejdžerskom periodu teško može da se izbori sa vređanjem ili neprihvatanjem grupe. Porodica treba da bude pozitivan primer i da se kod deteta od najranijeg uzrasta izgrade prave vrednosti koje će detetu biti pokazatelj kako se pravilno ponašati unutar vršnjačke grupe.

 

Realizacija projekta: UG "G POINT"

Projekat je sufinansiran sredstvima Gradske uprave za kulturu i infomisanje Grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije


Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis

Neke važne stvari

RTV Subotica

Neke važne stvari

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija


SportiCom

TV Sombor

SportiCom

Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

ZOOM

TV K25

ZOOM


Balkanorama

Media Info Centar

Balkanorama
Budi human - Helena