Vojvodjanski
 

Projekti

DIGITALNO SUTRA - Danka Đukanović

Vojvodjanski • Vlada Jovanović • 24. decembar 2021. • 9:20 •

DIGITALNO SUTRA - Danka Đukanović DIGITALNO SUTRA - Danka Đukanović

Digitalno sutra, serijal koji će vam predstaviti mlade ljude koji su uspeli da informacione tehnologije i društvene mreže u okviru njih, iskoriste u svrhu propagiranja dobrih vrednosti, i pozitivnih primera iz sveta preduzetništva.

Naš sagovornik, Danka Đukanović, psihoterapeut i edukator.

Koje su to okolnosti koje danas donose stres tinejdžerima i adolescentima?

Trigeri ili izvori stresa, tako ih nazivamo mi psiholozi, i možemo ih podeliti u nekoliko najčešćih, kao što su društvene mreže, najnoviji način online školovanja izazvan pandemijom, zatim odnosi u porodici, odnosi sa prijateljima, a svakako ih ima još veoma mnogo.

Često na svojim društvenim mrežama ističete potrebu za postavljanjem granica, možete li nam reći nešto više o tome?

Postavljanje zdravih ličnih granica pomaže nam da se zaštitimo na razne načine, fizičke, emotivne, sexualne, intelektualne, finansijske, materijalne. Naše lične granice nas štite i od preteranog sagorevanja, nivoa stresa, anksioznosti. Postavljanje ličnih granica se vežba. Najteže postavljanje ličnih granica imamo sa bliskim osobama, što je potpuno suprotno našem uverenju da upravo sa najbližim osobama možemo otvoreno razgovarati o onome šta želimo i šta ne želimo.

Da li smatrate da su društvene mreže unapredile ili unazadile društvo?

Istina je i jedno i drugo. Unapredile su jer su omogućile dostupnost informacija i povezivanje sa ljudima i kulturama iz različitih delova sveta. Sa druge strane, negativna strana društvenih mreža je ta što je raširila digitalno nasilje, pogotovo među mladim ljudima. Takođe, društvene mreže utiču na stvaranje pogrešne slike o sebi samima, propagiraju vrednosti koje su diskutabilne. Internet komunikacija indirektno utiče na vaspitanje dece, jer roditelji nisu prisutni u vaspitanju zbog brzog načina života.

Koje su najčešče teme koje su tražene kroz Vaše edukacije?

Najčešće teme su kako upravljati stresom, kako upravljati emocijama, kako da preduprede sagorevanje na poslu ili u bilo kom drugom segmentu života, kako da upravljaju vremenom, kako upravljati konfliktima, kako asertivno komunicirati, kako se zauzeti za sebe i postaviti granice, na koji način upravljati promenama.

Danka, možete li za kraj dati savet omladini sa stanovišta svoje profesije?

Od srca im savetujem da na internetu konzumiraju samo onaj sadržaj koji će im pomoći da se razvijaju lično i u pravcu svojih interesovanja, a preskoče sve one sadržaje koji ih čine tako da se osećaju manje vrednim.

Danka, hvala na razgovoru!

Instagram: https://www.instagram.com/psihologium/

Projekat „Digitalno sutra“ sufinansiran je sredstvima Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Emisije



Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis

Neke važne stvari

RTV Subotica

Neke važne stvari

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija


SportiCom

TV Sombor

SportiCom

Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

ZOOM

TV K25

ZOOM


Balkanorama

Media Info Centar

Balkanorama
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad
Scenovizija
Mariniranje
Šesta dimenzija