Vojvodjanski
 

Projekti

ŽIVETI SLOBODNO - Zavisnost od interneta

Vojvodjanski • Vlada Jovanović • 20. decembar 2021. • 10:30 •

ŽIVETI SLOBODNO - Zavisnost od interneta Zavisnost od interneta

Ubrzan razvoj informacionih tehnologija i interneta omogućio je lakše i brže obavljanje poslovnih zadataka, ali i funkcionisanje u svakodnevnom životu. Međutim, ove prednosti su samo jedna strana medalje, jer digitalna era donosi još jednu bolesti zavisnosti - zavisnost od interenta. O ovoj, sve prisutnijoj zavisnosti razgovaramo sa Stevanom Kvasom, psihologom u Specijalnoj bolnici za bolesti zavisnosti „Vita“.

“Ono što je bitno za zavisnost od interneta, kao i za bilo koju drugu zavisnost, jeste ta psihička komponenta zavisnosti. To je stanje gde se stvara psihička potreba za korišćenjem interneta kako bi se stvorilo neko zadovoljstvo ili drugi prijatan osećaj učestvovanja u nekim sferama života, prihvaćenosti, uspeha ili prosto uživanja u nekim sadržajima, ali po cenu da to remeti naše funkcionisanje kako na ličnom, tako na svim drugim planovima.”

Za razliku od drugih bolesti zavisnosti koje se ispoljavaju od adolescencije, pa do starijeg doba, zavisnost od interneta se može razviti u najranijem uzrastu, odnosno u ranoškolskom period. Deca već u prvim godinama života imaju pristup telefonima, računarima koji im postaju sredstvo zabave. Želeći da umire dete roditelji dozvoljavaju korišćenje telefona, pa im je čak i dokaz napredovanja deteta to što zna da pronađe neki sadržaj na internetu.

“Nije nikakav uspeh, nije nešto čime bi sroditelji trebalo da se hvale, kako je njihovo dete naprednije od drugih. Postoji mnogo boljih simptoma, da li je progovorilo na vreme, da li je prohodalo, kakvo je u kontaktu sa drugom decom, da li od malih nogu ispunjava neke dečje obaveze, od sklanjana svojih igračaka, pa nadalje. Pre osnovne škole nije neophodno uvoditi internet, jer tada je dete već psihofizički zrelije I manji je potencijal da će se stvoriti zavisnost od interneta, da to bude jedna aktivnosti, pola sata dnevno  uz sve ostalo.”

Kod bilo koje bolesti zavisnosti treba razlikovati upotrebu od zloupotrebe. Mnogima je korišćenje interneta sastavni deo posla, pa je i deo školskih aktivnosti. Međutim, kada se razvije zavisnost internet postaje jedina aktivnost koja pričinjava zadovoljstvo. Posledice su, posebno kod dece, osim u društvenom životu, vidljive i u psihomotornom razvoju.

“Vide se ozbiljne razlike u tom izražavanju, u toj sposobnosti crtanja, što oslikava I stanje mozga. Deca od osam godina, koja su zavisna od interneta, crtaju kao deca od tri četiri godine kada se uporede njihovi crteži. Tu je prisutna stagnacija psihomotornog razvoja, a onda I nazadovanje.” ističe naš sagovornik.

Umesto stvarni živi se virutelni život. Kod ove zavisnosti postoji više podgurpa, zavisnost od videoigrica, informacija, pornografije, društvenih mreža. Iako se može javiti u svakom uzrastu, posebno su izložena deca. Zato se roditeljima savetuje da decu nauče kako da koriste internet, da ga koriste i za zabavu, ali i dodatno učenje i to umereno, kontrolisano i ciljano.

Prilog: UG G POINT

Projekat „Živeti slobodno“ sufinansiran je sredstvima Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije


Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis

Neke važne stvari

RTV Subotica

Neke važne stvari

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija


SportiCom

TV Sombor

SportiCom

Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

ZOOM

TV K25

ZOOM


Balkanorama

Media Info Centar

Balkanorama
Budi human - Helena