Vojvodjanski
 

Projekti

SVETLA I TAMNA STRANA DRUŠTVENIH MREŽA U DOBA PANDEMIJE - DEZINFORMACIJE I LAŽNE VESTI TOKOM PANDEMIJE VIRUSA KORONA

Vojvodjanski • Vlada Jovanović • 20. decembar 2021. • 9:25 •

SVETLA I TAMNA STRANA DRUŠTVENIH MREŽA U DOBA PANDEMIJE - DEZINFORMACIJE I LAŽNE VESTI TOKOM PANDEMIJE VIRUSA KORONA DEZINFORMACIJE I LAŽNE VESTI TOKOM PANDEMIJE VIRUSA KORONA

Dezinformacije koje su plasirane tokom pandemije imaju sve elemente hibridnog dejstva u celosti. To sagledavamo kroz posledice. Posledice su bile vrlo vidljive i ogledaju se kroz nepoverenje u državne institucije, nepoverenje u saveznike i međunarodne organizacije, građansku neposlušnost, građanske nemire i nerede, političku artikulaciju nezadovoljstva i širenje bolesti, upozorava Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu.

“Dezinformacije koje su plasirane svoju društvenu artikulaciju su dobile u anti-maskerskim i anti-vakcinaškim pokretima. Ovim pokretima je zajedičko da i jedni i drugi imaju za osnovu teoriju zavere koja se bazira na „čipovanju“ stanovništva. Prvi su tvrdili da se u maskama nalaze nekakve antene koje  komuniciraju sa 5G i tako šire zaveru. Dok drugi tvrde da čip dolazi kroz vakcinu. U celu konstrukciju su dodali i 5G mrežu i već otrcane teorije zavere o radio sistemima-HAARP. Ni ova konstrukcija teorije zavere nije nova. Tokom španske groznice napadane su i uništavane radio antene za koje se verovalo da pogoduju širenju zavera. Još jednom imamo potvrdu da teoretičari zavere recikliraju stare zablude koje prilagođavaju novonastalim okolnostima. I opet imamo emotivnu obojenost sadržaja koja se bazira na podsticanju iracionalnih strahova. I ovakvo dejstvo ima efekat sabotaže društva kao celine.

Težište dezinformacija i lažne vesti u ovoj fazi menjaju svoj fokus od virusa ka vakcinama i merama za suprotstavljanje zarazi.

Kada govorimo o uzajamnoj državnoj pomoći, nabavkama opreme, lekova i vakcina. Ova aktivnost je bila poprilčno gepolitički obojena. Države koje su slale pomoć nisu se vodile samo altruizmom već spoljnopolitičkom instrumentalizacijom. Ruska pomoć u vidu kamiona za dezinfekciju ulica koji su se obreli u Italiji medijiski je podržana nesrazmerno i dobrim delom uz prisustvo lažnih vesti. Dok više od 300 letova od strane NATO saveznika nije ni spominjano u kineskim i ruskim medijima, čiji sadržaji su se i lokalno distribuirali kroz njihove servise. Nisu poznati podaci u pogledu materijalne vrednosti i novčano kvantifikovane pomoći u pogledu kineske i ruske pomoći. U pogledu pomoći EU imamo poprilično transparentno navedene vrednosti i usluge koje su pružene novcem građana EU.  Na ovom mestu se spoljnopolitičke manipulacije preklapaju sa dezinformacijama i lažnim vestima. Hibridno dejstvo se ogleda u činjenici da su globalni rivali nastojali da se predstave superiornijima i sposobnijima od onih drugih. Karakter ovih aktivnosti možemo bolje sagledati na osnovu podatka od aprila 2021. u tom periodu Sjedinjene Američke Države su vakcinisale 110 miliona svojih građana dok je NR Kina u tom trenutku bila ispod 5% populacije, Rusija na 3,7%. Ove tri države imaju svoju proizvodnju vakcina, ali nisu se sve vodile interesima svojih poreskih obveznik već spoljnopolitičkim uticajima”, dodaje Obradović.

Kada se govori o spoljnopolitičkim uticajima zanimljivo je da se dezinformacije po pitanju vakcina poprilično zasnivaju na komercijalnoj i geopolitičkoj konkurentnosti, objašnjava Obradović. Zanimljivo je i da  šta pogoduje dezinformacijama i lažnim vestima u pandemiji? To su internet koji pogoduje jeftinom i masovnom plasmanu dezinformacija, državna podrška i logistika, lična motivacija pojedinaca i društvenih grupa, snažni emotivni odnos, nedovoljna medijska pismenost.

“Posledice snose svi građani koji su pod udarom dezinformacija i zbog toga se protive vakcinaciji. Zanimljiva stvar je da je najviše dezinformacija lansirano protiv Fajzera i AstraZeneke. Program evropske službe spoljnih poslova pod nazviom EUvsDisinfo identifikovao je više od 20.000 dezinformacija koje se opet zasnivaju na recikliranim postojećim teorijama zavera. Na državno sponzorisane dezinformacije se oslanjaju razni oportunisti pa čak I agenti farmaceutskih kuća koji reklamiraju, nude i prodaju skupe proizvode, nadri recepte i uređaje za zaštitu od “trovanja” , 5G I “prskanja” sa neba. Čak se i u srpskom informacionom prostoru reklamirao kurs pod nazivom “kako ukloniti čip nakon vakcinacije”. Procenjuje se da su antivakcinaški influenceri zaradili milijardu dolara na globalnom nivou kroz ove aktivnosti. Politički marginalni pojedinci i pokreti oslanjajući se na dezinformacije vide priliku za svoje političko delovanje i često građanima daju nadri pravne savete i formulare koji su sračunati na grubu manipulaciju zaštite ljudskih prava i Ustava. Dok se ti pojedinci pozivaju na određena pravna akta, po pravilu izbegavaju da ih tumače u celosti. Jedna od većih zabluda su “pravni” osnovi koji se iznose na račun zdravstvenih sertifikata i ograničavanje kretanja i boravka. Upravo i srpski Ustav predviđa da se u slučaju zarazne bolesti  mogu suspendovati kretanja i boravak lica na određenim područjima”, zaključuje Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu.

Projekat “Svetla i tamna strana drušvenih mreža u doba pandemije” sufinansiran je sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Rebublike Srbije.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije


Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis

Neke važne stvari

RTV Subotica

Neke važne stvari

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija


SportiCom

TV Sombor

SportiCom

Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

ZOOM

TV K25

ZOOM


Balkanorama

Media Info Centar

Balkanorama
Budi human - Helena