Vojvodjanski
 

Projekti

SVETLA I TAMNA STRANA DRUŠTVENIH MREŽA U DOBA PANDEMIJE - DEZINFORMACIJE NA POČETKU PANDEMIJE VIRUSA KORONA

Vojvodjanski • Vlada Jovanović • 17. decembar 2021. • 10:20 •

SVETLA I TAMNA STRANA DRUŠTVENIH MREŽA U DOBA PANDEMIJE - DEZINFORMACIJE NA POČETKU PANDEMIJE VIRUSA KORONA DEZINFORMACIJE NA POČETKU PANDEMIJE VIRUSA KORONA

Početak pandemije je posebno osetljiv momenat kada govorimo o pojavi i rasturanju lažnih vesti i dezinformacija. To je trenutak kada se pouzdano ne zna o bolesti, načinu transmisije i drugim medicinskim aspektima. I ako je relativno brzo virus izolovan, i ako je već u prvih par meseci objavljeno na stotine naučnih radova u najkredibilnijim naučnim časopisima, teoretičarima zavere to nije smetalo da i tada i sada šire tvrdnje da virus nikada nije izolovan. Inače izolovan virus se može naći na sajtu SZO od prvog dana.

Ekspert Centra za stratešku analizu Darko Obradović detaljno opisuje način plasiranja lažnih vesti i dezinformacija tokom pandemije virusa korona. „Naročito osetljiv momenat koji je iskorišćen za kreiranje uverljivih sadržaja o globalnoj zaveri pojavljuje se sa reciklažom ranijih upozorenja na opasnost od slične pandemije. Naime, SZO i vodeće zemlje sveta su nakon epidemije sars-a i merc-a uporno upozoravale na potrebu unapređenja i osnaživanja kineskog zdravstvenog sistema jer se predviđalo da može doći do izbijanja smrtonosnije repsiratorne infekcije.

Veliki broj naučnih okruglih stolova i zvaničnih upozorenja kineskim vlastima da vode računa na ove okolnosti, zapravo su ugrađene u teorije zavera da se zapravo pandemija najavljivala godinama unapred. Na ovom mestu imamo apsolutnu vankontekstualizaciju i tehniku „iskrivljenog“ ogledala, gde su oni koji su upozoravali predstavljeni za kreatore bolesti. Kada smo kod samog nastanka bolesti, ovo je oblast gde isti kanali dezinformacija i lažnih vesti zapadaju u kontradiktornosti. U jednom trenutku tvrde da se radi o laboratorijskom incidentu, onda tvrde da je virus namerno pušten, pa da je napravljen u laboratoriji i na kraju da nepostoji. Ovde imamo eksploataciju iracionalnih strahova stanovništva skopčanu sa nedostatkom adekvatnog znanja iz prirodnih nauka. Zašto su ove tvrdnje tako brzo i masovno proširene baš sada, i ako postoje decenijama u drugim kontekstima. Laboratorija u Vuhanu je bila primalac strane pomoći i donacija i to nije novo i nepoznato. Radi se o laboratoriji IV stepena koji sa sobom nosi zbog rada sa najzarznijim patogenima.

Ova činjenica je iskorišćena u prvim danima kada su donatori zapravo optuženi da su sponzorisali nastanak i širenje virusa. Ova izmišljotina je u velikoj meri kreirana od strane kineza kako bi zametnuli tragove i odgovornost za globalnu pandemiju, kako bi se izbegla pitanja lošeg upravljanja na početku pandemije kao i pitanja nultog pacijenta-odnosno kada se prvi put bolest pojavila. Dekan medicinskog fakulteta u Kragujevcu je izjavio za K1 televiziju da ima naznaka da su prvi slučajevi nastali u maju 2019. godine.  Okfsfordska studija iz 2020.godine navodi da su kinezi tokom leta neočekivano redukovali broj učešća na zdravstvenim naučnim konferencijama, kao i da je došlo do čudnog pokretanja kineskog zdravstvenog osoblja unutar Kine.

Za gore pomenute dezinformacije karakteristično je nekoliko stvari. Većina ih je potekla sa zvaničnih kineskih tviter naloga i putem kineskih državnih medija. Istovremeno su plasirane i kroz ruske zvanične i nezvanične medije, društvene mreže i telegram grupe. Prilikom plasiranja korišćeno je “pranje“ informacija iz anonimnog izvora  koje su skandalozne i apokaliptnične sa kvazi-naučnim tezama. Navedeni su kao preuzimanje „eksluzive“ od strane svetskih, nacionalnih i lokalnih medija. Često su bazirane na razradi antismetiskih i rasnih teorija zavere od strane politički marginalnih pokreta i njihovih medija i kanala.

Tipičan primer je slučaj „Liber“. U ovom slučaju je jedino istina da je FBI uhapsio američkog naučnika zbog osetljive saradnje mimo procedura sa Kineskom stranom a što je suprotno u odnosu na status dr Libera i američke zakone. Ceo slučaj je dostupan na sajtu Ministarstva pravde SAD. Dezinformacija i lažna vest povodom ovog slučaja je glasila „ Amerikanci su uhapsili Jevrejina koji je pravio Korona virus“. Ovakva tvrdnja pored toga što je lažna obuhvata elemente antisemitizma i to na način opisan u IHRA definiciji antisemitizma.  Za ovu vest je karakteristično da se vrlo brzo proširila kroz domaću i stranu štampu i na društvenim mrežama i jedno vreme je bila sastavni element debate o poreklu virusa.

Sva je prilika da svet nikad neće saznati šta se tačno dogodilo u Kini i to naročito u pogledu nultog pacijenta, mokre pijace, laboratorijskog incidenta u Institututu za virologiju u Vuhanu i zašto je sa zakašnjenjem obaveštena SZO. Ali zato prosečni građani su i te kako dobrim delom upoznati sa sadržajem dezinformacija i lažnih vesti“,zaključuje Obradović.

Projekat “Svetla i tamna strana drušvenih mreža u doba pandemije” sufinansiran je sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Rebublike Srbije.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Emisije



Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis

Neke važne stvari

RTV Subotica

Neke važne stvari

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija


SportiCom

TV Sombor

SportiCom

Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

ZOOM

TV K25

ZOOM


Balkanorama

Media Info Centar

Balkanorama
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad
Scenovizija
Mariniranje
Šesta dimenzija