Vojvodjanski
 

Projekti

SVETLA I TAMNA STRANA DRUŠTVENIH MREŽA U DOBA PANDEMIJE - SAMO 12 NALOGA KREIRA 65 ODSTO UKUPNOG ANTI-VAKCINAŠKOG SADRŽAJA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA U DOBA PANDEMIJE VIRUSA KORONA

Vojvodjanski • Vlada Jovanović • 14. decembar 2021. • 9:45 •

SVETLA I TAMNA STRANA DRUŠTVENIH MREŽA U DOBA PANDEMIJE - SAMO 12 NALOGA KREIRA 65 ODSTO UKUPNOG ANTI-VAKCINAŠKOG SADRŽAJA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA U DOBA PANDEMIJE VIRUSA KORONA SAMO 12 NALOGA KREIRA 65 ODSTO UKUPNOG ANTI-VAKCINAŠKOG SADRŽAJA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA U DOBA PANDEMIJE VIRUSA KORONA

Autor više naučnih radova o negativnim hibridnim dejstvima na društvenim mrežama i u medijima, Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu ukazuje na društvenu opasnost koju izazivaju nedržavno kreirane i plasirane dezinformacije u doba pandemije virusa korona.

„Kada dođemo na teren nedržavno kreiranih dezinformacija, motivacija za ovakvo delovanje je psihološke i materijalne prirode. Većina onih koji stoje iza ovih aktivnosti istovremeno se bavi prodajom i nuđenjem raznoraznih preparata, aparata i drugih nadrilekarskih rekvizita, koji nisu nimalo jeftini, a za koje govore da navodno sprečavaju „trovanje“ i tome slično. Psihološki osnov u proliferaciji lažnih vesti zasnovan je u potrebi pojedinca da se društveno afirmiše kao neko „ko zna tajne planove“. Ovakva psihološka osnova u kojoj pojedinac nastoji da proširi to svoje „znanje“ upravo pogoduje velikoj rasprostranjenosti lažnih vesti koje se najčešće dele kao unapred napisan tekst, skrinšot, snimak van konteksta i digitalni falsifikat.

Prema nekim studijama konstatovano je da lažne vesti koje su emotivne, i čiji sadržaj je naslonjen na lično iskustvo publike, mogu se širiti 30 odsto brže. Na ovom mestu se dolazi do antivakcinaških lažnih vesti. Ove teroije takođe nisu nove prisutne su od 1997. godine. Kao baznu osnovu sve se oslanjaju na banalnosti, simplifikovane predstave, vankontekstualizacije, naučne kontradikcije. Služba spoljnih poslova Evropske Unije je identifikovala dezinformacije koje su sračunate na preuveličavanje negativnih efakata vakcina, fatalističke tvrdnje o čipovanju, pa čak i čitave „dokumentarce“ u kojima se tvrdi da se pandemija nikada nije dogodila. Svi kanali sa navedenim sadržajima su prikriveno sponzorisani od ruskih i kineskih struktura. Jedna ruska marketinška agencija je čak unajmila nekolicinu influensera da šire antivakcinaške narative. Kasnije kada je cela stvar raskrinkana influenseri su rekli da su bili angažovani od PR agencije i da nisu mnogo zalazili u sadržaj koji su plasirali. Ovo sve nam pokazuje da dezinfromacije kada su podržane državnom logistikom mogu se smatrati efikasnim oružjem.

U doba kriznih situacije, staro je pravilo, da svako širenje glasina, laži i smutnje može izazvati nesagledive štetne efekte. U ovom slučaju kao jedan od efekata je odbijanje ljudi da se vakcinišu, protesti i građanski neredi kao i narušavanje poverenja u demokratska uređenja.  Ono što je karakteristično za ove sadržaje jeste da su dominatno usmerene protiv zapadnih proizvođača vakcina. U studiji Centra za suprotstavljanje digitalnoj mržnji konstatovano  je  da 12 naloga na društvenim mrežama kreira  65 odsto  ukupnog anti-vakcinaškog sadržaja.

Jedna od odomaćenih teorija zavera je da Fajzer vakcina menja genetsku strukturu čoveka, dok su kineske i ruske vakcine tradicionalne i zato bezbedne. Priča o čipovima i „pokolju“ stanovnika do zlatne milijarde je već izlizana ali je efektivna i primenjiva u različitim okolnostima pa i u ovoj atni-vakcinaškoj matrici“, navodi Obradović iz Centra za stratešku analizu.

Projekat “Svetla i tamna strana drušvenih mreža u doba pandemije” sufinansiran je sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Rebublike Srbije.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije


Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis

Neke važne stvari

RTV Subotica

Neke važne stvari

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija


SportiCom

TV Sombor

SportiCom

Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

ZOOM

TV K25

ZOOM


Balkanorama

Media Info Centar

Balkanorama
Budi human - Helena