Vojvodjanski
 

Projekti

DIGITALNO SUTRA - Jelena Đurđević

Vojvodjanski • Vlada Jovanović • 10. decembar 2021. • 9:30 •

DIGITALNO SUTRA - Jelena Đurđević DIGITALNO SUTRA - Jelena Đurđević

Digitalno sutra, serijal koji će vam predstaviti mlade ljude koji su uspeli da informacione tehnologije i društvene mreže u okviru njih, iskoriste u svrhu propagiranja dobrih vrednosti, i pozitivnih primera iz sveta preduzetništva.

Naš sagovornik, Jelena Đurđević, social media manager i kolumnista Lola magazina.

Da li smatraš da su društvene mreže unapredile ili unazadile društvo?

I jedno i drugo. Društvene mreže nas predstavljaju onakvima kakvi smo u offline svetu. Ne mogu da kažem da su društvene mreže unazadile društvo, mnogi od nas smo se razvili i unapredili svoje karijere upravo njima, ali mogu da kažem da su društvene mreže istovremeno i opasno oružje, s toga je važno na koji način ih konzumirate i koje vrednosti na njima propagirate.

Baviš se temama koje se tiču ljudskih prava. Da li možeš da navedeš koje su to teme koje si pisala izazvale najviše reakcija?

Da, to su uglavnom tekstovi koji se tiču ukidanja patrijarhata, odnosno njegovih negativnih strana. Tekst na temu zabrane abortusa je izazvao oprečne reakcije, jer sam ga predstavila kao alat za nadmoć nad ženama i njenim telom, a ne kao alat za borbu nataliteta. Takođe, još jedna tema koja je izazvala velike reakcije je „Patrijarhat je spreman za čistačice, ali ne i za hirurškinje“.

Odakle uopšte hrabrost, s obzirom na tvoje mlade godine, da se baviš temama koje se u društvu mahom guraju pod tepih? Takođe, da li možeš da nam kažeš postoji li način da prepoznamo internet nasilnika?

Ne postoji bezazlena uvreda. To je prva stvar. Drugo, postoji toliko loših saveta koji su upućeni mladima koji doživljavaju internet nasilje, gde im se govori da deinstaliraju socijalne mreže ako ne mogu da se izbore sa lošom situacijom. Time mi se ne borimo sa nasilnikom, već stajemo direktno na njegovu stranu, dajući mu prostora da traži novu žrtvu.

Na koji način društvo može da pomogne umanjenju internet nasilja? Da li postoje već institucije koje se time bave?

Vlada Republike Srbije je kreirala portal https://cuvamte.gov.rs/ gde se nalaze edukativni tekstovi o tome kako prepoznati nasilje, pa i ono digitalno. Pored toga, svaki pojedinac treba da ima moralni kompas u sebi i da shvati da svaki komentar, pozitivan i negativan, ima težinu za osobu kojoj je upućen.

Jelena, hvala na razgovoru!

Instagram: https://www.instagram.com/j.elena.dju/

Projekat „Digitalno sutra“ sufinansiran je sredstvima Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Emisije



Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis

Neke važne stvari

RTV Subotica

Neke važne stvari

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija


SportiCom

TV Sombor

SportiCom

Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

ZOOM

TV K25

ZOOM


Balkanorama

Media Info Centar

Balkanorama
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad
Scenovizija
Mariniranje
Šesta dimenzija