Vojvodjanski
 

Projekti

SVETLA I TAMNA STRANA DRUŠTVENIH MREŽA U DOBA PANDEMIJE - RIJALITI PROGRAMI I DRUŠTVENE MREŽE - REZERVOAR NASILJA U DOBA PANDEMIJE VIRUSA KORONA

Vojvodjanski • Vlada Jovanović • 6. decembar 2021. • 10:00 •

SVETLA I TAMNA STRANA DRUŠTVENIH MREŽA U DOBA PANDEMIJE - RIJALITI PROGRAMI I DRUŠTVENE MREŽE - REZERVOAR NASILJA U DOBA PANDEMIJE VIRUSA KORONA RIJALITI PROGRAMI I DRUŠTVENE MREŽE - REZERVOAR NASILJA U DOBA PANDEMIJE VIRUSA KORONA

Pored negativnog uticaja socijalanih mreža i ekspanzije rijaliti programa na Balkanu, jedan je od rezervoara nasilnog ponašanja. Specijlista medicinske psihologije Vladimir Jović objašnjava zašto takvi programi beleže visoke rejtinge gladanosti u Srbiji, regionu, ali i na globalnom nivou.

“Tu odgovor lako može da se da da je uticaj veoma negativan. Postoji jedan drugi aspekt o kome se malo govori, a to je zašto ljudi posežu za rijaliti programima. Čovek ima nasušnu potrebu za unutrašnjom dramom, da neka svoja zbivanja unutar sebe dramatizuje, osmisli. Tu rijaliti programi služe paradoksalno na kratke staze kao neka vrsta sedativa tako da relaksiraju malo situaciju. Na duže staze taj sadržaj, jer je jako upitnog kvaliteta, ne može osobi da pruži neko novo saznanje ili neke bolje načine da se izađe na kraj sa svojim emocijama. To su obično sirove tuče, sirov rečnik koji ne vode nekom rastu i razvoju pojedinaca“.

Promocija Rijaliti programa putem društvenih mreža na balkanskim prostorima predstavljaja i jedan od načina za usvajanje nasilnih obrazaca ponašanja, koja su posebno došla do izražaja posle uvođenja karantina širom sveta, a zatim naglo popuštanje mera za sprečavanje pširenja virusa korona.

“Važno je da o tome razgovaramo, ne treba prestati sa tim, jer je uvek potrebna neka vrsta reakcije da se to nenormalizuje, da se ne anesteziramo na tu situaciju i da ne upadnemo u neku vrstu apatije i da kažemo da je to neka nova normala. Uvek može gore nažalost“, savetuje Vladimir Jović specijalista medicinske psihologije sa Klinike za neuorologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

Projekat “Svetla i tamna strana drušvenih mreža u doba pandemije” sufinansiran je sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Rebublike Srbije.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije


Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis

Neke važne stvari

RTV Subotica

Neke važne stvari

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija


SportiCom

TV Sombor

SportiCom

Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

ZOOM

TV K25

ZOOM


Balkanorama

Media Info Centar

Balkanorama
Budi human - Helena