Vojvodjanski
 

Projekti

Na pravom putu - Freestyle fudbal

Vojvodjanski • Vlada Jovanović • 24. novembar 2021. • 10:35 •

Na pravom putu - Freestyle fudbal Radivoje Vuković

Planetarna popularnost fudbala i veštine koje igrači prikazuju na terenu, uticali su na razvoj posebne discipline poznate kao fristajl fudbal. Za izvođenje gotovo neverovatnih trikova sa loptom koristi se celo telo, a za nezvaničnog preteču ovog sporta smatra se Maradona. Ipak, tek početkom ovog veka stiče veću popularnost, a mnogim fristajl fudbalerima uzor je bio Ronaldinjo. Radivoje Vuković iz Novog Sada sa fudbalskom loptom druži se od detinjstva, trenirao je i fubal, ali se posvetio izvođenju različitih trikova sa loptom.

Fristajl fudbalom sam počeo da se bavim početkom 2007. godine i to sasvim slučajno. Jednog dana sam na televiziji video reklamu u kojoj je bio Ronaldinjo i gde je izvodio neverovatne trikove sa loptom. Kada sam video, bio sam u fazonu „moram to da probam“ i tako je sve počelo“ – priča Radivoje.

Za uspešno bavljenje fristajl fubalom potreban je talenat, ljubav i predan rad. Igrači sami osmišljavaju trikove, a neretko pored fudbalske koriste i druge lopte i rekvizite. Kombinuje se ples, akrobacija i muzika, sve sa ciljem da se zabave posmatrači.

U početku sam gledao na internetu kako u inostranstvu ljudi izvode te trikove sa loptom, tako sam i ja krenuo. Vežbao sam trikove kako su i oni vežbali, kasnije sam dodavao i nešto svoje i izmišljao sam. Kada nastupam imam dve do tri tačke koje redovno izvodim, to su velike lopte, male lopte, flaša“ – kaže Radivoje.

Do dobro uvežbanih trikova može se doći samo redovnim treninzima. Razvijaju se motoričke sposobnosti, vežba kontrola lopte kao i koncentracija. Kada se ovo savlada lako je osmisliti i izvesti novi trik.

Sad mi je sve lako, ali na početku je bilo dosta teško sve to utrenirati, ukombinovati, sve da izgleda perfektno

Svoje umeće Radivoje redovno prikazuje na ulicama Novog Sada. Ostvario je i saradnju sa Fudbalskim klubom Crvena Zvezda, pa pred utakmice zabavlja publiku. Plan mu je da se fristajl fudbalom bavi profesionalno i nastupa na takmičenjima.

Postoje takmičenja, samo što ovde kod nas nije toliko popularno kao u inostranstvu. U inostranstvu postoje takmičenja, a i fristajleri, koji izvode trikove i koji vežbaju profesionalno, žive od toga. Kod nas ima par nas, možda desetak koji se bave fristajl fudbalom, ali to je više amaterski. Pošto poslednjih godina mnogo vežbam sa loptom težim da u bliskoj budućnosti živim i zarađujem od fristajl fudbala“ – kaže Radivoje Vuković.

Kako uvežbavaju ovu veštinu, tako fristajl fudbaleri postavljaju nove izazove izvodeći sve neverovatnije trikove i akrobacije sa loptom. Mnogi ovo smatraju umetnošću kroz koju mogu da se izraze.

Projekat "Na pravom putu" sufinansiran je sredstvima Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavau stavove organa koji je dodelio sredstva.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije


Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis

Neke važne stvari

RTV Subotica

Neke važne stvari

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija


SportiCom

TV Sombor

SportiCom

Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

ZOOM

TV K25

ZOOM


Balkanorama

Media Info Centar

Balkanorama
Budi human - Helena