Vojvodjanski
 

Projekti

Na pravom putu - Kreativno edukativni centar Pomak

Vojvodjanski • Vlada Jovanović • 14. novembar 2021. • 10:45 •

Na pravom putu - Kreativno edukativni centar Pomak Kreativno edukativni centar Pomak

Mašta I kreativnost svojstvene su dečjem uzrastu I pomažu najmlađima da spoznaju sebe I svet oko sebe. Uz ove osobine je zabavnije, brže se uči, a I prepreke lakše savladavaju. Međutim, istraživanja kažu da se sa godinama kreativnost smanjuje.  Zato je treba vežbati. Upravo to se radi u novosadskom Kreativno – edukativnom centru Pomak. Kroz različite vežbe I uz igru deca pokazuju I razvijaju kreativnost I maštu.

“Radimo na komunikacijskim veštinama, radimo na izgradnji samopouzdanja. dece, na timskom radu. Pored toga, imamo druge dramske karakteristike koje razvijamo, kao što su kreativnost, stvaralaštvo, estetski ukus I sve ono što ide zajedno sa dramom. Sve to prožimamo I zajedno spajamo našim radionicama” – kaže Aleksandra Marković, dramski pedagog.

U radu sa decom koriste se tehnike primenjenog pozorišta, ali radionice su prilagođene I namenjene svima, ne samo deci koja imaju talenta za glumu. Bave se scenskim pokretom, izražavanjem I dikcijom, a uz dramsko glumačke vežbe uče kako postupiti u određenim životnim situacijama . Od kreativnosti I raspoloženja polaznika zavisi I šta će se raditi na radionicama. To im daje priliku da se izraze I pokažu svoje sklonosti.

“Napravimo plan radionice, ali uvek improvizujemo zato što to zavisi od toga kako su deca raspoložena, kako oni žele da stvaraju taj proces I oni su kreatori ovog programa. Mi zajedno sa njima stvaramo proces na jednoj radionici. Oni jednu istu vežbu mogu da rade na svakoj radionici I da je uvek različito urade I da to potpuno drugačije izgleda. Uvek smo fleksibilni I zjedno eksperimentišemo” – kaže Aleksandra Marković, master dramski pedagog.

Osim dramske organizuju I književnu radionicu  na kojoj se deca upoznaju sa kreativnim pisanjem. Na taj način razvijaju maštu I uče da kroz reči ispoljavaju misli I osećanja.  Radionice treba da pomognu deci da pronađu I unaprede svoje sklonosti I talenat.

“Radimo razne vežbe pomoću kojih se oslobađamo treme, učimo kako da pričamo u javnosti, spremamo predstavu. Ranije sam bila povučenija I zatvorenija, sada sam se dosta oslobodila zahvaljujući ovim vežbama I dramskim radionicama” – opisuje Svetlana Lakić, jedna od polaznica dramskih radionica.

Aktivnosti u Kreativno-edukativnom centru “Pomak” pomogle su Urošu Radiću da poboljša koncentraciju.

“Imao sam problema sa koncentracijom I nastavnica je rekla da se ovde vežba koncentracija, tražio sam od roditelja da odem na prvi čas. Svidelo mi se I  nastavio sam. Svideo mi se pristup, društvo I vežbe koje smo radili” – kaže Uroš Radić.

Prošle godine sve naučeno prikazali su i u praksi i to kroz pozorišnu predstavu „Mali princ“. Deca su učestvovala u celom procesu nastanka predstave, pa su ovu vanvremensku priču prilagodili današnjici i svojim interesovanjima. To je najbolji način da, kroz igru i zabavu uče o životu i ponašanju u različitim situacijama, prihvataju sebe i druge i ne osuđuju različitosti.

Projekat "Na pravom putu" sufinansiran je sredstvima Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavau stavove organa koji je dodelio sredstva.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije


Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis

Neke važne stvari

RTV Subotica

Neke važne stvari

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija


SportiCom

TV Sombor

SportiCom

Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

ZOOM

TV K25

ZOOM


Balkanorama

Media Info Centar

Balkanorama
Budi human - Helena