Vojvodjanski
 

Projekti

ŽIVETI SLOBODNO – Kocka je bačena

Vojvodjanski • Vlada Jovanović • 11. novembar 2021. • 10:30 •

ŽIVETI SLOBODNO – Kocka je bačena

Burne godine adolescencije izazovan su period za mlade koji ulaze u svet odraslih. Mnogi tada ostvare prvi kontakt sa alkoholom i psihoaktivnim supstancama što kasnije može da se razvije u bolest zavisnosti. Pored toga, radoznalost i eksperimentisanje otvaraju im vrata kladionica i konckarnica, uvodi ih u svet igara na sreću koje neretko prerastaju u zavisnost.

Po rečima naše sagovornice, Jelena Jovičić, mastera defektolog i psihoterapeuta u edukaciji  kocka postaje problem kada napravi bilo kakvo remećenje u bilo kojoj oblasti svakodnevnog funkcionisanja. Dovoljno je da osoba samo preokupirana mislima o kockanju, možemo reći da kockanje postaje patološko. Takođe, kada postoji potreba da se pozajmljuje novac radi vraćanja dugova, da se laže porodica ili bliske osobe, da osoba ponovnim kockanjem pokušava da vrati ono što je već izgubljeno, kada postoje promene u ponašanju, poput laganja, sebičnosti. Sve to nam može govoriti u prilog da je već nastalo patološko kockanje.

Zakonom o igrama na sreću maloletnicima je zabranjen ulazak u kladionice i kockarnice. Međutim, u društvu u kojem je lična dobit prioritet, kršenje zakona nije retkost, pa su igre na sreću mladima lako dostupne. U sredstvima informisanja kladionice se stalno promovišu kao potpuno prihvatljiv vid zabave.

Jelena Jovičić: Dakle, da već u srednjoj školi postoji neki prvi kontakt sa kockanjem. Prema našim podacima, čak, svaki drugi srednjoškolac je imao neki kontakt. Problem se vremenom razvija. U početku je to nešto što izgleda kao banalno tinejdžersko ponašanje, buntovništvo. Roditelji misle proće, nije to ništa ozbilno. Uglavnom prođe, ali kod izvesnog broja ljudi se razvije dalje ka patološkom kockanju. Najčešće u tom periodu je radoznalost, potreba za pripadanjem, pronalaženje društva na mestima gde će se osećati prihvaćenim, neki prkos, inat.

Kladionica je najčešća ulaznica u svet zavisnosti. Nastavlja se sa slot aparatima i ruletom. Za razliku od zavisnika od alkohola ili droge, kod patoloških kockara nema vidljivih fizičkih promena. To stvara iluziju da problem nije veliki, jer ne ostavlja telesne posledice. Kockanje je zavisnost za koju ne postoji test, već se procenjuje na osnovu ponašanja zavisnika.

 

Jelena Jovičić: Ono što viđamo kod kockara jeste tzv. fantaziranje. Oni često, odnosno gotovo uvek fantaziraju o nekakvom dobitku koji će njima rešti probleme. To je ono što razlikuje kockare u odnosu na ostale zavisnike. Možda kod kockara, nije empirijski dokazano, ali praktično možemo da vidimo izraženu crtu emicionalne tuposti, nedostatak empatije, saosećanja, emocija, tu neku zaravnjenost u emotivnom smislu.

Kockari su češće muškarci. Zavisnost može trajati godinama i stručnjaci kažu da lečenje počinje tek kada zavisnik dotakne dno. No, ni tada nije dobrovoljno, već pod pritiskom porodice ili drugih spoljašnjih faktora, poput pokrenutih sudskih procesa. U proces lečenja mora biti uključena porodica.

Lečenje izgleda najčešće tako što u početku budu intezivni terapijski programi. Često bude potrebna i hospitalizacija zarad udaljavanja osobe iz sredine u kojoj se problem razvijao, eventualnog uvođenja farmakoterapije i zarad započinjanja nekog psihoterapisjkog rada. Potrebno je porodicu dobro edukovati o tome kakav je to problem, kako nastaje, šta se tu zapravo desilo, kakvu ko ulogu ima, kako izgledaju zavisničke krize. zaključuje Jelena Jovičić.

Prevencija kockanja, kao bilo koje bolesti zavisnosti, zahteva angažovanje porodice, škole i drugih institucija. Kroz stalnu edukaciju mladima treba približiti problem, te na pravi način razvijati njihove kapacitete , ponuditi im zdravu alternativu za provođenje slobodnog vremena i naučiti ih da kroz prave vrednosti grade svoje samopouzdanje.

Prilog: UG G POINT

Projekat „Živeti slobodno“ sufinansiran je sredstvima Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Emisije



Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis

Neke važne stvari

RTV Subotica

Neke važne stvari

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija


SportiCom

TV Sombor

SportiCom

Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

ZOOM

TV K25

ZOOM


Balkanorama

Media Info Centar

Balkanorama
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad
Scenovizija
Mariniranje
Šesta dimenzija