Vojvodjanski
 

Projekti

ŽIVETI SLOBODNO - Ženski alkoholizam

Vojvodjanski • Vlada Jovanović • 10. novembar 2021. • 9:00 •

ŽIVETI SLOBODNO - Ženski alkoholizam Ženski alkoholizam

Blagonaklon odnos društva prema muškarcima koji piju alkohol otvara vrata alkoholizmu i predrasudi da  ova bolest zavisnosti pogađa samo muškarce. Istina, kod njih se alkoholizam češće razvija, ali zavisnosti od alkohola podložne su i žene.

Naša sagovornica je Biljana Tešanović, specijalizant psihijatrije: U poslednje vreme je učestalije u odnosu na prethodni period. Recimo u odnosu na raniju proporciju gde je na osam muškaraca zavisnika od alkohola dolazila jedna žena sada je ta proporcija tri prema jedan.

Posledice alkoholizma,kao što su narušeni porodični i socijalni odnosi, te zdravstveni  problemi, slični su kod oba pola. Princip lečenja je, takođe, isti, ali ženski alkoholizam odlikuju određene specifičnosti. Pre svega, društvo i dalje alkoholizam kod žena doživljava kao moralni, a ne zdravstveni problem.

Žena je prvenstveno konstitucionalno drugačija od muškarca, ima manje telesne mase, manje vode. Ima čak manje enzima alkoholdehidrogenaze koji inače razrađuje alkohol, pa je samim tim i njen organizam je osetljiviji na dejstvo alkohola. Bez obzira na to što počinju da piju zbog nekih psihičkih tegoba, češće se dešava da se te tegobe dodatno produbljuju, tipa anksiozne i depresivne simptomatologije, tokom problema sa alkoholom. ističe Biljana Tešanović.

Imajući na umu stigmu kojoj će biti izložene, kao i nerazumevanje društva, žene dugo uspevaju da održe privid normalnog funkcionisanja. Za to vreme problem se produbljuje.  Alkoholizam  kod žena neretko prati i depresija, kao i druge psihičke tegobe. Mnogo češće alkohol kombinuju sa tabletama.

Ženski alkoholizam je uglavnom sekundarne prirode. Žene piju zbog nekakvih psihičkih tegoba koje su razvile tokom života. Osim toga, žene neretko piju i zbog životnih okolnosti na koje većina muškaraca i ne reaguje. Sindrom „praznog gnezda“, kada žena postaje manje funkcionalna u profesionalnom pogledu, kada deca odu iz kuće, neretko je uzrok ženskog alkoholizma.

Alkoholizam se kod žena razvija kasnije nego kod muškaraca. Poslednjih godina starosna granica se spušta, pa je sve više devojaka koje piju veće količine alkohola. Veća tolerancija na muškarce zavisnike prisutna je i kod podrške porodice prilikom lečenja. Žene najčešće ne dobiju potrebnu pomoć od supružnika.

Žene se, bez obzira na sve, trude da prikriju taj problem. Mnogo vremena prođe pre nego što dođu da potraže pomoć. Specifičnost je i to što žene koje dolaze češće nemaju podršku porodice, kao što je slučaj sa muškarcima. Imamo slučaj da uglavnom dolaze žene koje su prekinule dotadašnje bračne ili partnerske odnose baš iz tih razloga što su imale problem. Partneri nerado pristaju da učestvuju u procesu lečenja, jer smatraju da je žena zavisnica sama kriva za uzrok svog problema. zaključuje naša sagovornica.

Mnogi alkohol koriste kao sredstvo za poboljšanje raspoloženja i relaksaciju. Kada i da li će to prerasti u alkoholizam, zavisi od više faktora. Alkoholizmu su podložnije žene sa disharmoničnom strukturom ličnosti, uticaj ima i genetika, ali i svakodnevne obaveze i problemi, koje pojedine žene ne mogu ili ne znaju kako da reše.

Prilog: UG G POINT

Projekat „Živeti slobodno“ sufinansiran je sredstvima Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Emisije



Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis

Neke važne stvari

RTV Subotica

Neke važne stvari

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija


SportiCom

TV Sombor

SportiCom

Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

ZOOM

TV K25

ZOOM


Balkanorama

Media Info Centar

Balkanorama
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad
Scenovizija
Mariniranje
Šesta dimenzija