Vojvodjanski
 

Projekti

ŽIVETI SLOBODNO – Narkomanija i mladi

Vojvodjanski • Vlada Jovanović • 8. novembar 2021. • 10:57 •

ŽIVETI SLOBODNO – Narkomanija i mladi

Dve trećine mladih prvi kontakt sa drogom ostvari između trinaeste i četrnaeste, odnosno sedmnaeste i osamnaeste godine. Pokazala su to dosadašnja istraživanja Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti „Vita“ iz Novog Sada. Iako se čini da se o ovoj temi često i mnogo govori, informisanost ni roditelja, ni mladih nije baš na zavidnom nivou.  Sve većem broju ovisnika o različitim drogama doprinose dezinformacije i predrasude, a najčešća je ona o podeli droga na lake i teške. 

Pored toga da je pogrešna podela na lake i teške droge, mladi u dobrom delu, preko 40% njih smatraju da je psihoaktivnu supstancu moguće uzimati kontrlisano, vikendom, bez nekih većih, dugotrajnijih štetnih posledica. Upravo kombinacija tih stavova, da je nešto lako, da je manje opasno i da se može kontrlisati spušta gard prema psihoaktivnim supstancama i na neki način čini taj pogrešan izbor da se proba psihoaktivna supstanca. Kada se proba psihoaktivna supstanca, tu već ona pokorava volju, ona odradi svoj deo posla na nivou centralnog nervnog sistema i tu dalje nema garancija. tvrdi Milan Vlaisavljević, direktor Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti „Vita“

S obzirom na to da psihoaktivne supstance utiču na funkcionisanje centralnog nervnog sistema, kontrolisano uzimanje je zabluda, jer na ovisnost niko nije imun. Narkomanija se ne dešava samo nekom drugom, pa sa ovim problemom može da se suoči baš svaka porodica. Zato prevencija pre svega podrazumeva porodično okruženje u kojem narkomanija nije tabu tema.

Specijalna bolnica za bolesti zavisnosti „Vita“ sprovela je istraživanje među mladima od petnaeste do tridesete godine života. Prema dobijenim podacima svaki šesti srednjoškolac probao je neku psihoaktivu supstancu, obično marihuanu, amfetamine i ekstazi. U srednjoj školi najčešće i dolazi do provog kontakta sa drogom. Osim što je to vreme burnih psihofizičkih promena, mladi su i podložniji manipulaciji, te izloženi velikom broju lažnih vesti, jer se uglavnom informišu na internetu i iz neproverenih izvora.

Prilog: UG G POINT

Projekat „Živeti slobodno“ sufinansiran je sredstvima Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije


Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis

Neke važne stvari

RTV Subotica

Neke važne stvari

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija


SportiCom

TV Sombor

SportiCom

Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

ZOOM

TV K25

ZOOM


Balkanorama

Media Info Centar

Balkanorama
Budi human - Helena