Vojvodjanski
 

Projekti

ŽIVETI SLOBODNO – Narkomanija, večiti izazov

Vojvodjanski • Vlada Jovanović • 5. novembar 2021. • 9:30 •

ŽIVETI SLOBODNO – Narkomanija, večiti izazov

Upotreba psihoaktivnih supstanci u različitim oblicima i na različite načine prati čovečanstvo od davnina. U moderno doba zloupotreba droga i narkomanija kao bolest zavisnosti postali su globalni problem koji razboleva pojedinca, porodicu i celo društvo. Narkomanija nastaje usled dugotrajne bilo periodične ili kontinuirane zloupotrebe psihoaktivnih supstanci, koje menjaju stanje sveti, doživljaj realnosti, ali i ostavljaju posledice na funkcionisanje celog organizma. Razgovarali smo o ovom problemu sa Milanom Vlaisavljevićem, direktorom Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti „Vita“:

Reč je o jednom kompleksnom problemu koji uključuje sve češće uzimanje sve većih količina te supstance, zatim gubitak kontrole, to je ta neodoljiva želja kojoj se pojedinac ne može odupreti da ponovo kozumira psihoaktivnu supstancu. Uključuje i apstinencijalne tegobe, odnosno prilikom pokušaja prestanka konzumiranja psihoaktivne supstance javljaju se određene tegobe, da li na telesnom nivou, da li na psihičkom nivou, da li udruženo.

Komercijalizacija i laka dostupnost droga su okruženje u kojem mladi odrastaju. Stoga je i narkomanija realni rizik kojem nisu izloženi samo oni koji drogu ne probaju. Uzroci koji dovode do zloupotrebe droga mogu biti vezani za ličnost osobe, sredinu u kojoj odrasta i već pomenutu dostupnost droga.

Osnovni motiv u ponašanju jeste motiv za prihvatanjem, da se bude prihvaćen u društvu i strah od odbacivanja. Ako se ne dele vrednosti društva, postoji strah da neko bude izopšten iz društva. To je ono što je osnovno, što motiviše i oblikuje ponašanje mlade osobe u periodu adolescencije, koje sa sobom povlači i bunt protiv autoriteta, povlači nivo radoznalosti da se ispitaju mogućnosti, da se proba nešto novo.

Preporuka gospodina Vlaisavljevića je da se u tom vaspitnom procesu pronađe ravnoteža između previše i premalo. Kada kažem previše, mislim na previše zaštitnički odnos ili previše udovoljavanja zahtevima i potrebama deteta, a premalo odgovornosti i radnih navika ili fizičkog provođenja vremena sa svojim detetom.

Prilog: UG G POINT

Projekat „Živeti slobodno“ sufinansiran je sredstvima Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije


Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis

Neke važne stvari

RTV Subotica

Neke važne stvari

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija


SportiCom

TV Sombor

SportiCom

Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

ZOOM

TV K25

ZOOM


Balkanorama

Media Info Centar

Balkanorama
Budi human - Helena