Vojvodjanski
 

Projekti

Na pravom putu - Kako prepoznati nadareno dete?

Vojvodjanski • Vlada Jovanović • 5. novembar 2021. • 12:45 •

Na pravom putu - Kako prepoznati nadareno dete? Isidora Drljača

Kakav je plan budućeg razvoja i napredaka jednog društva može se videti i iz odnosa prema darovitoj deci.  Prepoznati nadareno dete, pružiti mu podršku i omogućiti usavršavanje treblo bi da bude jasno definisano, podsticano i podržavano kako u porodici, tako i u obrazovnom sistemu. U Srbiji nema posebne strategije za obrazovanje darovite dece. Zakonom je predviđeno uvođenje individualnog obrazovnog programa, tzv. IOP 3, ali se koristi sporadično i u velikoj meri zavisi od mogućnosti nastavnog kadra i spremnosti da na ovaj način rade sa nadarenim učenicima. U novosadskoj Osnovnoj školi „Žarko Zrenjanin“  primenjuju IOP 3, kažu tek je početak i nadaju se da će ovim programom biti obuhvaćeno više učenika.

Uvek je potreban neki dodatni rad, ali taj dodatni rad koji nam IOP 3 omogućava može da bude svašta. Orvara nam mogućnosti da taj naš plan koji već postoji oplemenimo nekim dodatnim aktivnostima i da pokažemo da na različite načine možemo da ocenimo učenike, ali samim tim da ih motiviešemo da i oni usvajaju znanja na drugačije načine– kaže Isidora Drljača nastavnica engleskog jezika.

Iris Radatović učenica je drugog razreda. Kroz IOP3 dodatno usavršava već, za svoj uzrast, napredno znanje engleskog jezika.

Jer je jako zabavan jezik i volim jako da učim engeski“ – kaže Iris Radatović, a njena nastavnica Isidora Drljača dodaje: "Ona radi dodatno, ali radi i ono na času redovno, jer nije poenta da se taj rad zakomplikuje, u smislu da mi radimo nešto što je iz trećeg razreda ili iz četvrtog. Znači i dalje je to gradivo iz drugog razreda, samo je dopunjeno nekim dodatnim aktivnostima“.

Školu „Žarko Zrenjanin“ pohađa oko 1700 učenika. Osim redovnog nastavnog programa, mnogi su uključeni i u školske sekcije. Uspesi na takmičenjima svedoče o posvećenosti učenju, ali i nadarenosti za različite oblasti.

 „Išao sam na takmičenje iz matematike, hemije, fizike i tehničkog. Treba mnogo učiti i treba se spremiti za takmičenja. Znači što mi nastavnice pomažu oko toga. Matematika mi je najzanimljivija, od toga sam i počeo, još kod učiteljice kada je ona videla moj talenat za matematiku“ – kaže Uroš Jakovljević.

Mene je u šestom razredu nastavnica tehničkog pozvala da idem na takmičenje iz tehničkog, na šta sam ja pristao. Osvojio sam treće mesto na opštinskom. Dosta toga se nauči na času, mada treba čitanja, vežbe i razmišljanja kako se u građevinarstvu stvara i pravi“ – kaže Luka Galić.

U školi se često prepoznaju i sportski talenti koji na takmičenjima predstavljaju školu i redovno osvajaju nagrade.

Kroz Erasmus program u školi sprovode različite projkete.  Jedan je bio usmeren na rad sa nadarenom decom, u prvom redu na prepoznavanje učenika kojima treba omogućiti dodatno usavršavanje. Nastavnici uključeni u ovaj projekat imali su priliku da saznaju na koji način obrazovni sistem u Portugalu podržava I motiviše decu koja postižu zapažene rezultate.

  “To je zapravo bila ideja projekta, da prepoznamo što više dece I prilagodimo način rada toj deci, da bismo zadovoljili njihove potrebe, a samim tim da motivišemo nastavnike da se više uključe u sam proces nastave, da nastava bude što aktivnija, da učenici budu više usmereni na  razvoj” – kaže Aleksandra Spasić, nastavnica I koordinatorka projekata u OŠ “Žarko Zrenjanin”.  

Prepoznati nadarenog učenika nije uvek lako I nekada je potrebna pomoć psihološko pedagoške službe. Nastavnici kažu da motivisanost, lakoća I brzina usvajanja znanja mogu ukazivati na darovitost. U određenim predmetima, poput matematike, postoje pokazatelji po kojima se ističu nadareni učenici.

Nadareni, talentovani učenici mnogo informacija mogu da prikupe na času i njima nije potrebna ona rutina vežbanja, da bi nešto naučili. Čim su razumeli, automatski znaju to da primene. Natravno, postoji rad sa njima koji ih dodatno motiviše da još više  rade” – kaže Adriana Lorenc Černek, nastavnica matematike.

Zbog brzine usvajanja znanja neretko nadarenim učenicima rad na času ne predstavlja izazov. Zato se savetuje nastavnon kadru da im, u skladu sa mogućnostima i vremenom, ponude dodatne sadržaje zbog kojih će biti motivisani za rad. A motivacija je važna, baš kao i pohvala i podsticaj, jer kako napredovati ako su nadareni u drugom planu.

Projekat "Na pravom putu" sufinansiran je sredstvima Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavau stavove organa koji je dodelio sredstva.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Emisije



Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis

Neke važne stvari

RTV Subotica

Neke važne stvari

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija


SportiCom

TV Sombor

SportiCom

Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

ZOOM

TV K25

ZOOM


Balkanorama

Media Info Centar

Balkanorama
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad
Scenovizija
Mariniranje
Šesta dimenzija