Vojvodjanski
 

Projekti

ŽIVETI SLOBODNO - Lečenje bolesti zavisnosti II

Vojvodjanski • Vlada Jovanović • 2. novembar 2021. • 10:00 •

ŽIVETI SLOBODNO - Lečenje bolesti zavisnosti II Milan Vlaisavljević, direktor Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti „Vita“

Razgovarali smo sa Bojanom Tešanović, specijalizantom psihijatrije o ovom ozbiljnom zdarvstvenom i društvenom problemu koji je, poslednjih godina, u porastu.

„Osnovni je problem upravo to što mnogi misle da sami mogu da reše. Ne samo oni, nego i članovi porodice. To jeste jedna od faza razvoja bolesti u porodici, tzv. faza kvazi rešenja gde roditelji pribegavaju različitim ograničavanjima. Kada primente bilo kakve pozitivne promene na svom članu porodice smatraju da je problem rešen.“  kaže naša sagovornica.

Za lečenje bolesti zavisnosti ne postoji instant rešenje. Put izlečenja je dug i zahteva posvećenost pacijenta i članova porodice. Terapija i metod lečenja određuje se prema vrsti zavisnosti, osobinama zavisnika i problema sa kojima se suočava.

Bojana Tešanović: „Lečenju se pristupa kroz proces detoksikacije i nastavlja se psihoterapijskim programom, koji, za početak teče u bolničkim, a potom u vanbolničkim uslovima. Detoksikacija različito traje u zavisnosti od toga kakav je problem u pitanju i shodno karakteristikama problema pojedinca. Postoji individualan pristup u lečenju za svakog pojedinca.“

Lečenjem se prvenstveno rešavaju fizičke i psihičke posledice zavisnosti, ali za uspešan oporavak potrebna je promena životnog stila. Psihoterapijski program obuhvata edukaciju o bolestima zavisnosti, radi se na obnavljanju narušenih porodičnih odnosa, a poseban deo je posvećen prevenciji, odnosno sprečavanju recidiva. Tokom terapije pacijent se upoznaje sa tzv. mapom minskog polja, odnosno budućim rizicima koji mogu biti razlog za ponovno vraćanje predmetu zavisnosti.

Milan Vlaisavljević, direktor Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti „Vita“: „Šta su to budući rizici sa kojima će se on vrlo verovatno susresti i razvijaju se scenariji, radi se na veštinama kako da ih prepozna i izbegne na najbezbolniji način. Takođe, radi se i na profesionalnoj reafirmaciji pacijenata u smislu nastavka školovanja, pronalaska zaposlenja. Prosto radi se rekonstrukcija životnog stila“

Članovi porodice su važni partneri u procesu lečenja. Zato uz pomoć stručnjaka i porodica uči kako da pacijentu bude podrška i pomoć, jer se bez njihove upornosti i strpljenja teško se dolazi do željenog cilja, a to je život bez zavisnosti.

Prilog: UG G POINT

Projekat „Živeti slobodno“ sufinansiran je sredstvima Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije


Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis

Neke važne stvari

RTV Subotica

Neke važne stvari

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija


SportiCom

TV Sombor

SportiCom

Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

ZOOM

TV K25

ZOOM


Balkanorama

Media Info Centar

Balkanorama
Budi human - Helena