Vojvodjanski
 

Projekti

ŽIVETI SLOBODNO - Novembar, mesec borbe protiv bolesti zavisnosti

Vojvodjanski • Vlada Jovanović • 1. novembar 2021. • 9:30 •

ŽIVETI SLOBODNO - Novembar, mesec borbe protiv bolesti zavisnosti Novembar, mesec borbe protiv bolesti zavisnosti

Novembar je mesec borbe protiv bolesti zavisnosti, pa se sprovode različite aktivnosti poput predavanja ili edukativnih tekstova, a sve u cilju bolje informisanosti o ovoj temi koja zahteva pažnju tokom cele godine. Kao predmet naučnog istraživanja bolesti zavisnosti su relativno mlade. Prate ih brojne predrasude, pa čak i to da nisu bolesti, nego odraz slabosti pojedinca.

To je praktično jedna bolest koja se u medicini počela tretirati relativno skoro, u odnosu na neke druge poznate bolesti iz različitih zabluda koje postoje, da to nije bolest, da je to hir, bezobrazluk ili da je neizlečiva. Kako kažu “jednom zavisnik, uvek zavisnik”. U suštini to je ravnopravna medicinska bolest, kao I sve ostale. Pogađa mozak I centar za nagradu, odnosno centar za zadovoljstvo gde se poremeti način razmišljanja osobe, osećanja, ponašanje, a onda vremenom zbog uzimanje I takvog načina života nastaju brojne druge posledice kaže Stevan Kvas, psiholog u Specijalnoj bolnici za bolesti zavisnosti „Vita“.

Zavisnost se definiše kao hronična bolest mozga. Karakteriše je neodoljiva i teško savladiva želja da se nastavi sa uzimanjem određene supstance ili da se ponavlja ponašanja koje je predmet zavisnosti. Vremenom su se javljali novi oblici zavisnosti, a svima je zajedničko štetno dejstvo na pojedinca i u krajnjoj liniji celo društvo.

Posledice nastaju vrlo sporo, neprimetno, ali veliki je problem što dugo traju pre nego što se dođe na lečenje. Po našem iskustvu, deset i više godina prođe pre nego što nam se pacijenti obrate, a već su uveliko u problemu.“ tvrdi gospodin Kvas.

Zavisnici razvijaju neku vrstu manipulativnog ponašanja, blisko okruženje ubeđuju da u svakom trenutku mogu da prestanu sa uzimanjem supstance ili određenim ponašanjem. Međutim, zavisnost gotovo neprimento preuzima kontrolu nad životom pojedinca, stvara se psihička, a potom i fizička zavisnost.

Po rečima gospodina Stevana Kvasa, onog momenta kada se osoba probudi ujutro i kada shvati da bez sledeće doze ili sledećeg odlaska u kockarnicu ili onlajn klađenja ne može da započne dan, kada uz sve napore i sva ograničenja i sva obećanja da to prekine, ulazi u nove dugove, pravi nove problem porodici, rizikuje razvod, izbacivanje iz škole, otkazna poslu.

Kod bolesti zavisnosti, bilo da je od droge, alkohola, kocke, u novije vreme sve češće i interneta, osećaj sreće je prisutan samo ako i kada se uzme nova doza psihoaktivne supstance, popije alkohol, ode u kocnarnicu. Svakodnevne aktivnosti se zanemaruju, jer ne donose zadovoljstvo.

„Veliki je efekat u prošlosti ostavljala ta supstanca ili predmet zavisnosti, samim tim sve druge aktivnosti sa kojima se bave, male stvari koje čine život postaju bez ukusa, bez mirisa. Ljudi tupe i ništa im drugo ne pričinjava zadovoljsto. tvrdi gospodin Stevan Klas.

Za lečenje bolesti zavisnosti potrebna je želja ovisnika, velika podrška i strpljenje porodice. Obično kod ovisnika motivacija za lečenje nije čvrsta, pa je zadatak porodica da mu uz razumevanje, ljubav i savete stručnjaka pomognu da savlada sve rizike na putu oporvaka. Za borbu protiv bolesti zavisnosti potrebno je stalno informisanje mladih i roditelja, kao i učenje na tuđim primerima. Na ovaj način razbijaju se i predrasude da se ova bolest dešava tamo negde i nekom drugom. A može se desiti svima.

Prilog: UG G POINT

Projekat „Živeti slobodno“ sufinansiran je sredstvima Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Emisije



Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis

Neke važne stvari

RTV Subotica

Neke važne stvari

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija


SportiCom

TV Sombor

SportiCom

Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

ZOOM

TV K25

ZOOM


Balkanorama

Media Info Centar

Balkanorama
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad
Scenovizija
Mariniranje
Šesta dimenzija