Vojvodjanski
 

Projekti

DIGITALNO JUČE, DANAS, SUTRA - RAZVOJ INTERNETA I NOVI SERVISI

Vojvodjanski • Media Info Centar • 8. oktobar 2021. • 10:00 •

DIGITALNO JUČE, DANAS, SUTRA - RAZVOJ INTERNETA I NOVI SERVISI DIGITALNO JUČE, DANAS, SUTRA - RAZVOJ INTERNETA I NOVI SERVISI

Info tehnologije su revolucionarno promenile način života, učenja, rada i zabave isve više transformišu način interakcije lјudi, a te promene u svim aspektima društva koje su omogućene primenom IKT čine razvoj informacionog društva. U okviru Evropske unije IKT su prepoznate kao glavni faktor uticaja na ekonomski rast i inovativnost, a među sedam vodećih inicijativa ekonomske strategije Evropa 2022 nalazi se „Digitala agenda za Evropu”, što pokazuje značaj koji IKT imaju u razvoju moderne ekonomije. Zajedno sa strategijom u oblasti telekomunikacija, ova strategija čini Digitalnu agendu za Republiku Srbiju.

To je jasno i krajnjem korisniku info tehnologija, ali mu ne znači mnogo u njegovom svakodnevnom životu i poslovanju. Kako bismo nedoumice vezane za korišćenje svih prednosti koje nam info tehnologije pružaju, razgovarali smo sa gospodinom Filipom Siminom iz "Digital Arts Agency" iz Novog Sada, firme koja se vež 15 godina uspešno bavi ovom temom.

Internet i veb kakav danas poznajemo i koristim osvakodnevno nije sadržana u osnovnoj zamisli mreža svih mreža, kako smo je nekada nazivali. Veb 1.0, veb 2.0 a sada i veb 3.0 postigli su, do pre nekoliko godina nezamisliv stepen interakcije. Tme su naravno doprinele i širokopojasne mreže, ali i razvoj 4G i 5G tehnologije. Pojava društvenih mreža omogućila je nagli razvoj kreativne industrije, ali i široko rasprostranjenje digitalnih medija. Nekada rezervisana za stručno izrađene veb portale eTrgovine, danas se prodaja preko interneta sve više seli na društvene mreže što uzrokuje i razvoj sive ekonomije. Posebna priča je marketinško tržište, gde štampani, a u sve vežoj meri i elektronski mediji uzmiču pred snagom digitalnog oglašavanja.

Danas gotovo svako može, uz malo truda, daa napravi sopstveni, jednostavniji veb portal i da svoje usluge, robu ili brend promoviše preko društvenih mreža. Međutim, za ozzbiljan nastup u digitalnim medijima potrebno je multidisciplinarno znanje koje nam pruđaju veb timovi, kakav vodi i Filip Simin.

Po njegovim rečima, "recept" za dobar veb portal čine kvalitetan dizajn, pouzdan hosting, jasno određena struktura uslovljena ciljnim grupama kojima se portal obraća, kvalitetan, zanimljiv i dinamičan sadržaj objava i korelacijsa sa društvenim mrežama koje ga promovišu. Pored CEO optimizacije, sve važniju ulogu dobija upravo digitalni marketing. Njegova promenjivost je gotovo dnevna. Objave, priče, rilsi, upotreba emotikona, menjaju se iz meseeca u mesec. Društvene mreže se prosto utrkuju koja će korisnicima doneti nove module. Na taj način polako, ali sigurno ulazimo u jedan novi, virtualni svet, sličan Matrixu. Zove se META, ali o njemuu ćemo govoriti u našim narednim prilozima u okviru emisije "Digitalije" gde će budući medijski prilozi nastali kao rezultat projekta "Digitalno juče, danas, sutra" igrati važnu ulogu.

Prilog pripremio: Media Info Centar, Novi Sad

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije


Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis

Neke važne stvari

RTV Subotica

Neke važne stvari

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija


SportiCom

TV Sombor

SportiCom

Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

ZOOM

TV K25

ZOOM


Balkanorama

Media Info Centar

Balkanorama
Budi human - Helena