Vojvodjanski
 

Projekti

DIGITALNO JUČE, DANAS, SUTRA - IKT U USLOVIMA PANDEMIJE

Vojvodjanski • Media Info Centar • 13. avgust 2021. • 10:30 •

DIGITALNO JUČE, DANAS, SUTRA - IKT U USLOVIMA PANDEMIJE DIGITALNO JUČE, DANAS, SUTRA - Vojislav Rodić

Obično velike krize dovode I do velikih promena, pa je pandemija korona virusa širom sveta uticala na višestruki rast online kupovine. Dok su ljudi bili zatvoreni u svojim kućama, kupovina preko interneta bila je bezbedan način da  obezbede neophodne namirnice.

Od početka pandemije, za samo mesec dana u Americi je potrošnja na e trgovinu porasla za 30%, a stručnjaci navode i primer Finske gde je online kupovina porasla za 60%. Ovaj trend zahvatio je još 2020. godine i Srbiju, a sigurna finansijska transakcija, lak odabir artikala I brza dostava glavne su prednosti kupovine preko interneta.  Digitalizacija svakodnevne aktivnosti, kao što je nabavka namirnica, tu se ne zaustavlja, a novu revoluciju uveo je Amazon. Prošle godine počeli su otvaranje maloprodajnih objekata koji se umnogome razlikuju od postojećih prodavnica. 

Budući da su razvoj tehnologije, upotreba interneta I digitalizacija svakodnevnih aktivnosti glavna obeležja tzv. četvrte industrijske revolucije, nema sumnje da će u bliskoj budućnosti ovakve prodavnice biti uobičajene. Iako će kupcima sam proces kupovine biti olakšan I ubrzan, sa druge strane neminovno će doći do manje potrebe određenim profilima radnika, pre svega prodavcima.

Ubrzan razvoj informatičkog društva uticao je na pojavu novih zanimanja koja zahtevaju digitalnu pismenost i snalaženje u digitalnom marketingu. Najbolji primer su tzv. influenseri kojima je internet glavno oruđe za rad. I koliko god razvoj tehnologije doprineo lakšem i bržem obavljanju poslova, neminovno utiče i na tržište rada, gde je velika potreba za  zanimanjima koja su rezultat napretka tehnologije.

Prilog pripremio: Media Info Centar, Novi Sad

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Emisije



Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis

Neke važne stvari

RTV Subotica

Neke važne stvari

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija


SportiCom

TV Sombor

SportiCom

Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

ZOOM

TV K25

ZOOM


Balkanorama

Media Info Centar

Balkanorama
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad
Scenovizija
Mariniranje
Šesta dimenzija