Vojvodjanski
 

Privreda

Vojvođanski ženski biznis: „Preduzetnicima u Srbiji nedostaje sistemska podrška“

Vojvodjanski • Vojvodjanski • 22. decembar 2022. • 13:39 •

 Vojvođanski ženski biznis: „Preduzetnicima u Srbiji nedostaje sistemska podrška“

Nezadovoljstvo zbog organizacije i uslova rada u državnoj službi, prelomilo je da dr Sanja Burzan, lekar specijalista ginekologije i akušerstva, donese odluku da pokrene sopstveni posao i otvori privatnu ginekološku ordinaciju „Ginea“ u Subotici.

Naša sagovornica ističe da na samom početku nije znala ništa o pokretanju sopstvenog biznisa, kako otvoriti i opremiti privatnu ordinaciju, ali je uprkos svemu smogla hrabrosti i snage da se upusti u nove poslovne izazove.

„Imala sam veliku podršku okruženja, pre svega supruga, budući da o preduzetništvu nisam znala ništa, kao ni o vođenju posla. Samo sam znala šta je moj posao kada ta ordinacija počne da radi, a sve drugo sam naučila u hodu“, kaže dr Burzan.

Iako su u modernom svetu informacije dostupne zahvaljujući internetu, ipak ne postoji instant rešenje sa preciznim i tačnim podacima šta je sve neophodno ukoliko pokrećete sopstveni posao u oblasti medicine, konkretno ginekologije.

„Ne postoji sistemska podrška za pokretanje sopstvenog posla. Morate sami da se snađete kako biste došli do informacija i niko vam instant ne plasira gotovo rešenje i postupak otvaranja ordinacije. Mnogo raznih pravila i stvari koje morate zadovoljiti saznajete usput i na to morate biti spremni“, kaže doktorka.

Treba imati na umu da je potrebno zadovoljiti nekoliko oblasti, koje osim preduzetništva, obuhvataju ekonomiju, marketing. Naša sagovornica ističe da preduzetništvo nije pitanje muškarca ili žene, već želje i spremnosti osobe da se bavi tom oblašću kroz sopstveni posao.

„Biti preduzetnik u Srbiji je danas veoma teško. Kada biste me pitali šta znači biti preduzetnik, to za mene znači biti prepušten sam sebi, jer ne postoji sistemska podrška. To je naročito primetno u situacijama kada nastanu problemi, kao što je to bilo pre dve godine kada je nastupila korona. Mi smo kao preduzetnici bili prepušteni sami sebi jer nismo znali šta će se dešavati i kako da se ponašamo. Nismo imali na koga da se oslonimo“, pojašnjava dr Sanja Burzan.

Time što neko postaje preduzetnik u oblasti medicine, ulazi u takozvanu „sivu zonu“, objašnjava naša sagovornica i dodaje da nije paralelno organizovano državno i privatno zdravstvo, samim tim ove dve oblasti nisu zajedno obuhvaćene jednim zdravstvenim sistemom.

„Mi preduzetnici nismo organizovani i udruženi, dok u državnom zdravstvu imate ipak nekakvu organizaciju te zdravstvene službe. Zna se ko spada u primarni, sekundarni i tercijarni nivo zaštite. U našoj branši je upravo to problem, što ne postoji organizacija. Fiktivno se zna ko spada u koji nivo zaštite, ali nismo organizovani u nekakav sistem. S druge strane, ne znam kako je biti preduzetnik u nekoj drugoj branši i koliko je teško otvoriti preduzetničku radnju“, iskrena je doktorka.

Ona napominje da su uslovi u oblasti privatnog zdravstva izuzetno specifični, koji se moraju ispuniti ukoliko neko želi da otvori svoju ordinaciju.

Doktorka Burzan kaže da je iskoristila podsticaje države koji su bili usmereni na unapređenje ženskog preduzetništva i zahvaljujući tim sredstvima kupila je ultrazvučni aparat.

„To je bila jedna situacija kada sam konkurisala i dobila deo sredstava za nabavku opreme. Nije reč o celom iznosu, jer su iznosi za kupovinu opreme u mojoj branši izuzetno visoki i nijedan konkurs to ne može da podrži. S druge strane, ako ste kozmetičar, frizer ili otvarate neku prodavnicu, onda su ta podsticajna sredstva zaista vrlo podsticajna. Za našu branšu ta pomoć je minimalna i za taj iznos ne može da se kupi oprema koja nam je neophodna“, kaže naša sagovornica.

Inače, ginekološka ordinacija „Ginea“ u Subotici pruža sve vrste ginekoloških pregleda, praćenje trudnoće, ispitivanja u pravcu steriliteta, male intervencije koje ne podrazumevaju potrebu za bolničkim lečenjem.

Doktorka Sanja Burzan kaže da bi volela da u sklopu svoje ordinacije uključi još neke specijalnosti, kako bi se zaokružila briga o ženskom zdravlju.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Emisije



Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis

Neke važne stvari

RTV Subotica

Neke važne stvari

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija


SportiCom

TV Sombor

SportiCom

Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

ZOOM

TV K25

ZOOM


Balkanorama

Media Info Centar

Balkanorama
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad
Scenovizija
Mariniranje
Šesta dimenzija