Vojvodjanski
 

Privreda

Vojvođanski ženski biznis: Za žensko preduzetništvo u Vojvodini 174 miliona dinara za dve godine

Vojvodjanski • Vojvodjanski • 18. decembar 2022. • 09:44 •

Vojvođanski ženski biznis: Za žensko preduzetništvo u Vojvodini 174 miliona dinara za dve godine

Podaci pokazuju da u ukupnoj strukturi privrednih društava svega 30 odsto žena su vlasnice i stvarni upravljači preduzeća, a taj procenat nije zadovoljavajući, ocenio je pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević.

On je dodao da na Balkanu postoji običaj da se firma otvara u ili na ženino ime. Tako se dobila formalna slika o broju žena koje su vlasnice firmi, ali ne upravljaju njima.

„Kada smo raspisivali konkurs i utvrđivali kriterijume, insistirali smo na tome da sredstva mogu dobiti isključivo žene koje dokažu da faktički upravljaju svojom firmom. Ukoliko to nije tako, ne pomažemo ženu koja je preduzetnik, već preduzetništvu, što nije sporno imajući u vidu ulogu Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam. Ipak, suština je da pomognemo upravo ženama koje su stvarni upravljači privrednih društava, bez obzira na oblast delovanja. Mislim da smo uspeli u tome“, rekao je Ivanišević.

U prethodne dve godine Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam pomogao je ženski biznis sa ukupno 174 miliona dinara. Zahvaljujući tome u Vojvodini je otvoreno više od 600 radnih mesta.

„Kad govorimo o tome čime se žene bave moram da kažem da je sve veći broj njih zastupljen u turizmu. To ćemo posebno podsticati i u nekom narednom periodu, jer mislimo da je veoma važno da žene izađu iz stereotipnih zanimanja, da ne otvaraju samo frizerske i kozmetičke salone. U Novom Sadu ima nekoliko žena koje su ozbiljno prisutne u IT sektoru, osnovale su svoje firme i zapošljavaju značajan broj ljudi“, kaže naš sagovornik.

Ipak, najveći broj žena bavi se starim zanatima, a pored toga veliki broj njih nalazi se na rukovodećim pozicijama u proizvodnoj privredi. Podaci pokazuju da raste broj privrednih društava čiji su vlasnici i upravljači žene.

„Kod mikro i malih preduzeća imamo značajno povećanje i to nam je pokazatelj da su mere koje sprovodimo dale rezultate. Takođe, smatram da cela država radi na jačanju preduzetništva i preduzetničkog duha“, rekao je Ivanišević.

Žene su najmanje zastupljene u poljoprivredi, kao vlasnice poljoprivrednog zemljišta i gazdinstava, a najviše u uslužnim delatnostima. Interesantan je podatak da se povećao broj vlasnica ambulanti, poliklinika i apoteka.

Najveći nedostatak ženskom preduzetništvu ogleda se u nedovoljnoj podršci porodice, kazao je dr Nenad Ivanišević.

„Tradicionalno vaspitanje na Balkanu, nažalost, još uvek podrazumeva podelu muških i ženskih poslova. Ako tako gledamo, onda ispada da muškarac ne treba ništa da radi u kući, već sve treba da rade žene. Prema poslednjem istraživanju koje je radilo Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost Vlade Republike Srbije, neformalni rad žene svakog meseca košta najmanje 500 evra. To je onaj rad koji muškarci uglavnom podrazumevaju. U većini slučajeva, upravo najveće težište u kući je na ženama, a one pored toga još moraju da se bave preduzetništvom“, istakao je pokrajinski sekretar za privredu i turizam.

Mere podrške ženskom preduzetništvu u Vojvodini sprovode se kroz konkurse nekoliko sekretarijata.

„Kada je reč o konkursima Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam čija je ukupna vrednost 500 miliona dinara, žene uvek imaju prednost, kao i firme u kojima je zaposlen veći broj žena. Konkretni program je onaj koji se odnosi na podršku ženskom preduzetništvu, zatim imamo program za podršku starih zanata koji je opet povezan sa ženskim preduzetništvom i imamo velike konkurse za nabavku repromaterijala i u turizmu za izgradnju i nabavku opreme koji targetiraju da žene koje su vlasnice i upravljači preduzeća, kao i preduzeća koja zapošljavaju veći broj žene, oni imaju uvek prednost kod dodele sredstava“, zaključio je Ivanišević.

Kako bi se dodatno podstakle i motivisale žene da lakše uplove u preduzetničke vode, u zakonodavnim okvirima Srbije trebalo bi načiniti nekoliko važnih koraka i doneti značajne dokumente koji se tiču unapređenja ove oblasti.

„Na inicijativu Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Vlade Republike Srbije uskoro će se pristupiti izradi akcionog plana za jačanje žena preduzetnica. Mislim da je veoma važno da utvrdimo jasan okvir, vremenski i finansijski, kako bismo imali jasan cilj o tome šta želimo da postignemo u nekom narednom periodu. Osim toga, treba da donesemo zakon o zanatstvu, što smo jedini u regionu propustili da uradimo. Srbija je retka zemlja koja nema jedan ovakav zakon. Ideja je da kroz akcioni plan za jačanje ženskog preduzetništva i donošenje zakona o zanatstvu, jer je već donet zakon o socijalnom preduzetništvu, zatvorimo jedan krug jačanja zakonodavnih mehanizama prema ženama koje se bave preduzetništvom“, rekao je pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević.

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije


Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis

Neke važne stvari

RTV Subotica

Neke važne stvari

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija


SportiCom

TV Sombor

SportiCom

Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

ZOOM

TV K25

ZOOM


Balkanorama

Media Info Centar

Balkanorama
Budi human - Helena