Vojvodjanski
 

Društvo

Delegaciji iz Turske predstavljeni primeri dobre prakse u sprovođenju rodno odgovornog budžetiranja

Vojvodjanski • Vojvodjanski • 1. mart 2024. • 10:05 •

Delegaciji iz Turske predstavljeni primeri dobre prakse u sprovođenju rodno odgovornog budžetiranja

Predstavnici pokrajinskih institucija, koje imaju ključnu ulogu u sprovođenju rodno odgovornog budžetiranja, prezentovali su danas delegaciji iz Turske, koja boravi u petodnevnoj poseti Srbiji, primere dobre prakse u toj oblasti na pokrajinskom nivou.

Prisutnima se obratila resorna sekretarka Smiljka Jovanović, koja je istakla da je Pokrajinski sekretarijat za finansije po zakonu nosilac uvođenja rodne perspektive u budžetski proces, ali da su u momentu uvođenja ove obaveze već postojali dobri temelji za to jer je staranje o integrisanju principa rodne ravnopravnosti propisano delokrugom rada pokrajinske uprave više od dve decenije.

Kako je istakla sekretarka Jovanović, i pre zakonske obaveze postojale su inicijative i ideje da se ovaj aspekt integriše u rad pokrajinskih organa.

„S praksom da se javne politike analiziraju i sa rodnog aspekta krenulo se putem preporuke od 2010. godine, na inicijativu  sekretarijata u čijem delokrugu je ravnopravnost polova, odnosno pre zakonske obaveze uvođenja rodnog budžetiranja“, istakla je sekretarka Jovanović.

Kako je dodala, nedugo po prelasku na programski budžet 2015. godine, propisana je i obaveza rodnog budžetiranja od 2017.  godine, kao i postepenost uvođenja ovog procesa i način na koji se ostvaruje, sve do potpune implementacije, koja je predviđena za 2025. godinu.

Od tada, u saradnji sa sekretarijatom zaduženim za ravnopravnost  polova, i uz stručnu podršku organizacije UN Women, ovaj proces se permanentno upapređuje.  Rezultat tog rada jeste da su već 2020. godine svi direktni budžetski korisnici u svom budžetu imali definisanu  rodnu komponentu.

„Taj proces nije bio lak, ali smo uspeli. Sada imamo sistem u kom se podaci o rodno odgovornom budžetu izdvojeno prikazuju kako prilikom kreiranja budžeta, tako i kroz izveštaj o njegovoj realizaciji“, naglasila je Smiljka Jovanović dodajući da je sada fokus na daljem unapređivanju rodnih analiza i funkcionalnosti softverskih rešenja koja treba da omoguće preciznije merenje i izdavanje sredstva koja doprinose unapređenju rodne ravnopravnosti.

Iskustva u implementaciji procesa rodno odgovornog budžetiranja i unapređenju rodne ravnopravnosti na nivou AP Vojvodine predstavile su mr Đenđi Seleši, pomoćnica u Pokrajinskom sekretarijatu za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova i zamenica pokrajinskog ombudsmana Snežana Knežević.

Delegacija iz Turske prethodnih dana imala je sastanke na nacionalnom nivou u Ministarstvu finansija gde se upoznala sa tim kako je ova oblast uređena propisima Republike Srbije.

U delegaciji su bili predstavnici Ministarstva porodice i socijalnih usluga, Ministarstva trezora i finansija, generalnih direkcija za budžet, javne investicije i planove i programe, za upravljanje javnim finansijama i transformaciju, kao i predstavnici Odbora za jednake mogućnosti za muškarce i žene i Odbora za planiranje i budžet.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije


Vojvođanski biznis

Vojvodjanski

Vojvođanski biznis

Neke važne stvari

Vojvodjanski

Neke važne stvari



SportiCom

Vojvodjanski

SportiCom

Da pitamo

Vojvodjanski

Da pitamo

ZOOM

Vojvodjanski

ZOOM


Balkanorama

Vojvodjanski

Balkanorama
Budi human - Helena