Vojvodjanski
 

Društvo

Dodeljeno 490 miliona dinara za 22 manjinska lista

Vojvodjanski • Vojvodjanski • 1. mart 2024. • 09:45 •

Dodeljeno 490 miliona dinara za 22 manjinska lista

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević danas je  uručila ugovore za sufinansiranje listova na jezicima nacionalnih manjina čiji su osnivači nacionalni saveti, vredne 490 miliona dinara.

Miloševićeva je istakla da je informisanje na jezicima nacionalnih manjina jedan od najznačajnijih prioriteta Pokrajinske vlade, i da su u njenom aktuelnom sazivu ova sredstva uvećana dvostruko, tačnije sa 264 miliona na ukupno 490 miliona dinara, koliko je danas dodeljeno, odnosno četiri miliona evra.

„Vojvodina kao multietnička i multikonfesionalna sredina jeste naše zajedničko kulturno nasleđe, koje mora da se čuva, neguje i razvija, a samim tim i informisanje na jezicima nacionalnih zajednica – nacionalnih manjina kao deo toga“, istakla je Dragana Milošević.

Ona je korisnicima sredstava zahvalila na požrtvovanom radu, na slobodi izražavanja na maternjem jeziku, na istinitom, objektivnom i pravovremenom izveštavanju.

„Politika Vlade Republike Srbije, pa samim tim i Pokrajinske vlade, jeste kontinuirana podrška manjinskim listovima, sa namerom da se iz godine u godinu ta sredstva povećavaju, kako bi se ispratili tržišni tokovi“, naglasila je Miloševićeva i dodala da je posebno ponosna što je ova godina u znaku velikog jubileja – osam decenija postojanja, rada i požrtvovanosti vidljivih u  objektivnom, istinitom i pravovremenom informisanju  građana.

Danas su, kao i prethodnih godina, uručeni ugovori za 22 lista iz devet izdavačkih kuća – Mađar so, Het nap, Hlas ljudu, Libertatea, Ruske slovo, Hrvatska riječ, Bunjevački informativni centar, Ridne slovo i Makedonski informativni i izdavački centar.

U ime manjinskih listova reči zahvalnosti uputio je direktor Makedonskog informativnog i izdavačkog centra Ozren Simjanovski, koji je istakao da bi bez podrške Pokrajinske vlade njihov opstanak bio ugrožen i da je upravo taj partnerski odnos države veoma bitan u očuvanju nacionalnog identiteta na ovim prostorima.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije


Vojvođanski biznis

Vojvodjanski

Vojvođanski biznis

Neke važne stvari

Vojvodjanski

Neke važne stvari



SportiCom

Vojvodjanski

SportiCom

Da pitamo

Vojvodjanski

Da pitamo

ZOOM

Vojvodjanski

ZOOM


Balkanorama

Vojvodjanski

Balkanorama
Budi human - Helena