Vojvodjanski
 

Društvo

Intenzivirane projektne aktivnosti AP Vojvodine i Rumunije

Vojvodjanski • Vojvodjanski • 20. mart 2023. • 14:11 •

Intenzivirane projektne aktivnosti AP Vojvodine i Rumunije

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor primio je danas ambasadorku Rumunije u Republici Srbiji Siliviju Davidoju sa kojom je, zajedno sa pokrajinskim sekretarom za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandrom Sofićem, razgovarao o projektima čiji su nocioci iz AP Vojvodine i rumunskih županija.

Sastanku je prisustvovao i direktor Fonda „Evropski poslovi“ Ognjen Dopuđ.

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor izrazio je zadovoljstvo što je konkretna saradnja Vojvodine i Rumunije u poslednje vreme intezivirana, što najviše pokazuje veliki broj apliciranih projekata  u okviru prvog poziva za Interreg IPA Prekogranični program Rumunija – Srbija 2021-2027, koji je završen početkom marta.

„S obzirom na činjenicu da će 2024. godine uslediti drugi poziv za IPA prekogranični program, ideja nam je da kao projekat od strateškog značaja kandidujemo pošumljavanje pograničnog pojasa. Ovakav projekat, čiji bi nosioci bili Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, JP „Vojvodinašume“ i JP „Vojvodinavode“, kao i rumunski partneri sa druge strane, uspešno bi se nadovezao na već postojeće projekte koji se tiču ekologije, zaštite životne sredine i očuvanja prirode“, istakao je Pastor i zamolio ambasadorku Davidoju da pruži podršku u pronalaženju adekvatnih partnera u Rumuniji.

Pokrajinski sekretar regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić ukratko je predstavio ambasadorki Davidoju osam projekata koje su do sada podneli pokrajinski sekretarijati, Razvojna agencija Vojvodine i Fond „Evropski poslovi“. On je naglasio i da su nosioci projekata aplicirali po svim projektnim ciljevima i izrazio nadu da će doći do pozitivnog odgovora i da će se pristupiti njihovoj realizaciji u interesu Vojvodine i Rumunije i njenih građana.

Ambasadorka Rumunije Silvija Davidoju ocenila je da Vojvodina ima veoma bitnu ulogu u ukupnoj saradnji Republike Srbije i Rumunije i izrazila zadovoljstvo što se dobri odnosi dve države ogledaju i u veoma aktivnoj projektnoj saradnji. Ona je dodala da je spremna da pruži svoju punu podršku daljim koracima i pomogne spajanju zainteresovanih strana na projektnim aktivnostima.

Na sastanku je bilo reči i o značaju revitalizacije putnih pravaca u pograničnom području, kao i o saradnji na prevenciji i sanaciji u slučaju elementarnih nepogoda.

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Emisije



Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis

Neke važne stvari

RTV Subotica

Neke važne stvari

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija


SportiCom

TV Sombor

SportiCom

Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

ZOOM

TV K25

ZOOM


Balkanorama

Media Info Centar

Balkanorama
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad
Scenovizija
Mariniranje
Šesta dimenzija