Vojvodjanski
 

Društvo

Otvoren rekonstruisan i opremljen objekat „Agrokampusa“ – za oglede u živinarstvu

Vojvodjanski • Vojvodjanski • 24. novembar 2022. • 13:12 •

Otvoren rekonstruisan i opremljen objekat „Agrokampusa“ – za oglede u živinarstvu

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović posetio je danas Nacionalni istraživačko-obrazovni centar inovacionih tehnologija – „Agrokampus“ u Temerinu, povodom završetka rekonstrukcije i opremanja objekta za oglede u živinarstvu Poljoprivrednog fakulteta, za šta je iz pokrajinskog budžeta izdvojeno 24 miliona dinara.

„Pokrajinska vlada nastavlja ulaganje u znanje i Univerzitet u Novom Sadu. Danas je otvoren rekonstruisani deo „Agrokampusa“ Poljoprivrednog fakulteta namenjen živinarstvu, i to je samo prva faza investiranja, jer je plan Pokrajinske vlade da obezbedi najsavremeniju opremu u poljoprivrednoj proizvodnji kako bi se „Agrokampus“ razvijao i u stočarstvu, ali i u svim drugim segmentima poljoprivrede. Cilj je da ovo postane razvojno-istraživački i obrazovni centar kojim možemo da se ponosimo širom Evrope“, izjavio je predsednik Mirović.

Prema predsednikovim rečima, poslednjih godina se pokazalo da je važno da kao država obezbedimo nezavisnost i samostalnost kada je reč o poljoprivrednoj proizvodnji, kao i o primeni savremenih tehnologija u ovoj oblasti, tako da je značaj „Agrokampusa“ još veći.

„Na ovom mestu se studentima i poljoprivrednim proizvođačima prenose znanja iz najsavremenijih tehnologija u agraru i ′Agrokampus′ ima ogroman potencijal. Stoga je važno da narednih godina ulažemo još veća sredstva kako bismo mogli da pokažemo stručnoj javnosti kakav kvalitet imamo u obrazovnom procesu i poljoprivrednoj proizvodnji“, naveo je predsednik Mirović.

Kada je reč o nastavku ulaganja Pokrajinske vlade u Univerzitet u Novom Sadu, predsednik je najavio da će naredne godine biti projektovan Naučno-tehnološki park 2, koji će takođe biti u kampusu Univerziteta, sa površinom od preko 20.000 kvadrata, za šta je Pokrajinska vlada izdvojila sredstva, a procedura će biti započeta u januaru.

„U proteklih šest godina, ulažući i u Institut ′Biosens′, koji će biti pušten u funkciju za tri do četiri meseca, novi objekat Medicinskog fakulteta, Naučno-tehnološki park i druge razvojne segmente Univerziteta, uspeli smo da ojačamo prostorno, kapacitetima, tehnički i na sve druge načine naše profesore, docente, asistente, istraživače i studente, jer je svima jasno da je Univerzitet u Novom Sadu glavna pokretačka snaga Vojvodine. Pokazalo se da su ta ulaganja veoma značajna i da imaju efekta“, istakao je predsednik Mirović.

Predsednik je dodao da, imajući sve to u vidu, ne čudi podatak da je u Vojvodini u proteklih šest godina prepolovljen broj nezaposlenih jer je najznačajniji deo u tome pružilo znanje koje je naš univerzitet razvijao godinama.

„Veliki dan za Poljoprivredni fakultet – uz podršku Pokrajinske vlade, koja je naš višegodišnji partner, rekonstruisali smo i opremili ovaj objekat, koji je od izuzetnog značaja za budućnost rada Fakulteta", izjavio je dekan Nedeljko Tica.

Kako je naglasio, pre ove investicije, Pokrajinska vlada i Poljoprivredni fakultet investirali su milion evra za nabavku savremenih pogonskih i priključnih mašina.

Događaju je prisustvovao i predsednik Opštine Temerin Mladen Zec.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Emisije


Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis

Neke važne stvari

RTV Subotica

Neke važne stvari

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija


SportiCom

TV Sombor

SportiCom

Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

ZOOM

TV K25

ZOOM


Balkanorama

Media Info Centar

Balkanorama
Budi human - Helena