Vojvodjanski
 

Društvo

Čovek nije roba: Edukacija je ključna u borbi protiv trafikinga

Vojvodjanski • Vojvodjanski • 24. novembar 2021. • 15:47 •

Čovek nije roba: Edukacija je ključna u borbi protiv trafikinga

Činjenice da je Subotica pogranični grad, da je fluktuacija radne snage izuzetno velika, da se nalazi na migrantskoj ruti — samo su neki od razloga zbog kojih je pre tri godine osnovan Lokalni tim za borbu protiv trgovine ljudima, jedan od sedam u Srbiji.

    Od osnivanja u avgustu 2018.godine, Lokalni tim za borbu protiv trgovine ljudima, koji čini 20 članova - predstavnici socijalne i zdravstvene zaštite, tužilaštva, policije, komunalne milicije, lokalne samouprave, Crvenog krsta i civilnih organizacija, aktivno radi na edukaciji dece i njihovih roditelja o ovoj kompleksnoj temi.

    - Od samog osnivanja ciljne grupe su nam đaci i njihovi roditelji, ali organizujemo i radionice za stručnu javnost, kako bi se svi edukovali. Prva akcija je bilo učešće na godišnjoj konferenciji koju organizuje Fondacija „Tijana Jurić”, sada Centar za nestalu i zlostavljanu decu, da bismo već u januaru 2019. godine u Politehničkoj školi održali audio-emisiju „Žena u kutiji”,  jedno veoma interesantno predstavljanje đacima trećeg i četvrtog razreda srednje škole – podseća Ilija Đukanović, koordinator Lokalnog tima za borbu protv trgovine ljudima. – Sa Udruženjem „Atina”  realizovali smo projekat „Od opasnosti do sigurnosti”, organizovali smo niz aktivnosti od gostovanja profesora Medicinskog fakulteta, predstavljanja usluge stanovanje uz podršku, namenjene isključivo žrtvama trgovine ljudima,  predavanja „Bezbednost na internetu”, obeležili Svetski i Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima.    Zbog pandemije, ove i prošle godine konferencije su se održavale uglavnom putem interneta.

- Trenutno su nam zbog epidemiološke sitiacije ograničene mogućnosti da realizujemo aktivnosti u školama, ali ako budemo mogli, organizovaćemo edukaciju posvećenu društvenim mrežama i digitalnom nasilju, jer se tržište trgovine ljudima preselilo na internet. Zbog pandemije deca su više na društvenim mrežama i zato nam je značajno da tu uradimo edukaciju – dodaje naš sagovornik. - Sa OŠ „Sečenji Ištvan“, koja je i član Lokalnog tima,  uradili smo mini projekat da vidimo koliko su deca upoznata sa problemom trgovine ljudima i kako reaguju posle određene edukacije. To je naišlo na veliki odziv i drugih škola i roditelja, tako da ćemo nastojati da taj projekat, koji smo sami osmislili, proširimo i na druge osnovne škole u Subotici. Deca pozitivno reaguju na tu temu, delimično su upoznata, ali moramo da nastavimo da podižemo svest kod njih i roditelja o kompleksnosti ovog problema.

    Iako u našem gradu nije bilo slučajeva radne eksploatacije,  u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje i Crvenim krstom  nastali su video-spot i letak koji se deli i upozorava na opasnosti koje vrebaju.

-Iako u Višem javnom tužilaštvu u  Subotici nismo imali predmete koji se odnose na radnu eksploataciju, s obzirom da je fluktuacija radne snage u Subotici velika, odlučili smo da učestvujemo u tom projektu. Seksualna eksploatacija je kod nas najzastupljenija, sudeći po predmetima pred Višim javnim tužilaštvom, ali bez obzira na to, pokušavamo da upozorimo i na druge oblike trgovine ljudima, poput radne eksploatacije, trgovine organima, prinudnih brakova...  – ističe Đukanović.  – Bitno je da se edukuju i deca, ali i njihovi roditelji, kao i ljudi koji rade na ovoj tematici, jer je edukacija najbolji način prevencije, da nikada ne dođe do trgovine ljudima.

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Emisije



Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis

Neke važne stvari

RTV Subotica

Neke važne stvari

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija


SportiCom

TV Sombor

SportiCom

Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

ZOOM

TV K25

ZOOM


Balkanorama

Media Info Centar

Balkanorama
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad
Scenovizija
Mariniranje
Šesta dimenzija