Vojvodjanski

Društvo

Projekat „Zaštita divljih ptica = Zaštita staništa = Zaštita ljudi”

RTV Santos • Redakcija RTV Santos • 13. septembar 2021. • 08:39 •

Projekat „Zaštita divljih ptica = Zaštita staništa = Zaštita ljudi”

Klimatske promene i ranjivost ekosistema dovele su do opasnosti pojave različitih patogenih agenasa koji imaju veliki uticaj na divlje ptice i zdravlje ljudi. Divlje ptice igraju važnu ulogu kao rezervoari domaćini i prenosioci zoonotskih emergentnih virusa u Centralnu Evropu, uključujući prekogranične regione Srbije i Mađarske.

Vodeći korisnik Naučni institut za veterinarstvo „Novi Sad”, i korisnici: preduzeće Državne šume “GEMENC CPLC.” iz Baje (Mađarska) i Javno preduzeće „Vojvodinašume” Petrovaradin zajedno realizuju projekat „Zaštita divljih ptica = Zaštita staništa = Zaštita ljudi“ (skraćenog naziva BirdPROTECT, sa oznakom HUSRB/1903/12/0049) u okviru Interreg–IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija. Projekat je započet u oktobru 2020. godine sa periodom trajanja od 18 meseci. Ukupni budžet projekta je 358.228,89 evra za sve partnere.

Opšti cilj ovog projekta je da se obezbedi očuvanje i održivost populacija divljih ptica praćenjem prisustva virusa ptičjeg gripa (AIV) i virusa zapadnog Nila (WNV) u zaštićenim vodenim staništima pokrajine Vojvodine u Srbiji i okruga Bacs-Kiskun u Mađarskoj. Posebna korist projekta ogleda se u praćenju prisustva i vrste prisutnih virusa među divljim pticama što pruža informacije o mogućoj pretnji od novih epidemija. Takođe, projekat podiže svest, jača kapacitete za kontrolu novih zoonotskih virusa i poboljšava bazu naučnog znanja. Rezultati uključuju prekogranično praćenje divljih ptica i analizu koja rezultira izradom Procene rizika i studije izvodljivosti koja pruža buduća uputstva za upravljanje rizikom, kao i GIS bazom podataka koja služi kao osnova za inicijativu u politici očuvanja prirode i dalji naučni razvoj. Projekat će takođe doprineti jačanju tehničkih kapaciteta za praćenje emergentnih zoonotskih bolesti partnerskih institucija.

U okviru projekta „BirdPROTECT“, projektni partneri zajedničkim koordinisanim aktivnostima, od kraja prošle godine intenzivno rade na terenskom uzimanju uzoraka ptica za analizu.

Aktivnosti na uzimanju uzoraka se sprovode i tokom septembra meseca. Tako se u prethodne 2 nedelje ali i tokom ove nedelje, u saradnji i dogovoru sa Društvom za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, uzorci uzimaju na Labudovom oknu (u okviru SRP „Deliblatska peščara“) na kojem se u organizaciji ovog Društva održava prstenovački kamp. Članovi društva ovaj kamp sprovode već duži niz godina, a ove godine su nam pomogli da uzorkovanje uradimo u okviru njihovog kampa i to na pticama koje su mrežama uhvaćene kako bi se prstenovale.

Preporučujemo još …


Humanitarni bazar za Milu u subotu

Društvo

TV Subotica

Doneta odluka o nastavi u školama

Društvo

Novosadska TV

Akcija podele polovne garderobe

Društvo

TV Subotica

32. Trka za srećnije detinjstvo

Društvo

TV Kikinda

Brnabić o kovid sertifikatima

Društvo

Novosadska TV

Održana sednica Skupštine grada

Društvo

Novosadska TV

Vraća se leto u septembru

Društvo

Novosadska TV

Vojvođanska događanja

Emisije

Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis

Neke važne stvari

TV Subotica

Neke važne stvari

Vojvođanska aktivizacija

TV Novi Bečej

Vojvođanska aktivizacija


SportiCom

TV Sombor

SportiCom

Da pitamo

TV Bačka

Da pitamo

ZOOM

TV K25

ZOOM


Zrno života

Media Info Centar

Zrno života

Balkanorama

Media Info Centar

Balkanorama
DDOR Novi Sad
Media Info Centar
Institut HIB
Privredna akademija Novi Sad
Grand Tours
Scenovizija
Mariniranje
Šesta dimenzija