instagram
 
instagram

Zdravlje

Niz aktivnosti povodom Svetskog dana zdravlja

RTV Subotica • Sanela Simeunović • 4. april 2024. • 13:21 •

Niz aktivnosti povodom Svetskog dana zdravlja

Povodom  obeležavanja 7. aprila Svetskog dana zdravlja, Crveni krst Subotica i ove godine 5.aprila organizuje  tradicionalno takmičenje za učenike osnovnih i srednjih škola pod nazivom „Šta znaš o zdravlju“. Osim ove akcije, isti dan a u saradnji sa Domom zdravlja  i Centrom za promociju zdrava Zavoda za javno zdravlje, organizije se i radionica „Moje zdravlje, moje pravo”. Šestog aprila  održaće se Bazar zdravlja na adresi Segedinski put br. 80 i na adresi Trg Cara Jovana Nenada br. 2-4 od 8 do 11 časova.  

Kviz znanja održaće se sutra sa početkom u 9 časova u prostorijama Crvenog krsta Subotica, a najuspešnije ekipe u kategoriji osnovnih i srednjih škola predstavljaće Suboticu na Pokrajinskom takmičenju u organizaciji Crvenog krsta Vojvodine koje će biti održano u Novom Sadu 11.aprila.  Za učešće se prijavilo jedanaest škola iz Subotice.

-Učesnici takmičenja će biti učenici osnovnih i srednjih škola koji će se takmičiti u dve kategorije. Znanje će pokazati rešavanjem testa, biće u pet grupa pitanja, za svaku kategoriju. Pravilna ishrana, rast i razvoj adolescenata, mentalno zdravlje adolescenata, su neke od oblasti- kaže stručni saradnik Crvenog krsta Subotica,  Zoran Milovanović.

Moto obeležavanja Svetskog dana zdravlja je „Moje zdralje, moje pravo“. Ovogodišnja tema je izabrana da zagovara pravo svakoga i svugde na pristup zdravstvenim uslugama, obrazovanju i informacijama, kao i bezbednoj vodi za piće, čistom vazduhu, zdravoj ishrani, kvalitetnom stanovanju, pristojnim uslovima rada i životne sredine i pravu da ne budu diskriminisani, navode lekari.

-Pravo na zdravlje obuhvata četiri bitna, međusobno povezana elementa: raspoloživost, pristupačnost, prihvatljivost i kvalitet. Raspoloživost se odnosi na prisustvo funkcionalnih zdravstvenih ustanova, dobara i usluga za sve. Pristupačnost podrazumeva da zdravstvene ustanove, dobra i usluge jesu dostupne svima. Pristupačnost ima četiri dimenzije: nediskriminaciju, fizičku dostupnost, ekonomsku pristupačnost (priuštivost) i dostupnost informacija. Ovo je posebno važno za osobe sa invaliditetom koje se često susreću sa značajnim zdravstvenim preprekama u vezi sa nedostupnošću usluga, objekata i zdravstvenih informacija- ističe dr Mirjana Dakić.

Ovim povodom sutra od 11 časova biće održana i promotivna akcija u centru grada, na kojoj će volonteri Crvenog krsta deliti sugrađanima edukativni  materijal koji promoviše zdrave načine života.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena