instagram
 
instagram

Zdravlje

Prolećni umor – kako ga prevazići?

RTV Subotica • Sanela Simeunović • 7. mart 2024. • 13:41 •

Prolećni umor – kako ga prevazići?

Kako bismo lakše podneli nagle promene vremena, te olakšali sebi stanje ukoliko imamo neke od simptoma prolećnog umora, stručnjaci savetuju da se pre svega prilagodi ishrana, a uz to i uzima dovoljna količina tečnosti. Takođe, veoma je važan i kvalitetan san.

Iako kalendarski još nije stiglo proleće, odlike prolećnog umora kod pojedinaca već su prisutne, i to kao posledica  temperaturnih oscilacija, i onih u vlažnosti vazduha i pritisku. Sve  to predstavlja zahtev za telo da se prilagodi, objašnjavaju lekari, a kako su oscilacije u vremenskim i  klimatskim promenama sve izraženije, često se  javljaju umor, vrtoglavica, glavobolja, pad raspoloženja i drugi simptomi, kao odgovor tela. Posebno osetljive grupe ljudi su stariji, i hronični bolesnici, pogotovo oni sa kardiovaskularnim problemima, neurološki i plućni bolesnici. Tim povodom proverili smo kako Subotičani podnose promenu vremena, te da li osećaju neke od simptoma prolećnog umora. 

-Osećam se dobro, imam petoro unučadi, moram da se osećam dobro- kaže jedna od sugrađanki.

Potrebno je obogatiti ishranu, uzimati što više voća i povrća, koji jačaju imunitet i važni su zbog vitamina i minerala u našem telu, podsećaju lekari. Vitamin C je ključan za dobar protok kiseonika kroz ćelije i tkiva, gde usled nedostatka osećamo umor, takođe vitamin D zna biti u oskudici u ovom periodu, ističe dr Nada Kosić Bibić.

- Neki savet bi bio praktično vraćanje na pravilan režim ishrane, koji je ključan, da ishranu obogatimo sa svežim voćem i povrćem, koje će ojačati naš imunitet. Ključna je i adekvatna rehidracija, kako bismo se osećali jače i snažnije. Važan je i boravak na otvorenom, te fizička aktivnost.

U ovom periodu često može doći i do toga da se pobrkaju simptomi, pa se često anemija može pomešati sa prolećnim umorom.

- Zbog neadekvatne ishrane tokom zime, u ovom periodu vrlo često se javlja anemija. Nju treba prepoznati, ona je različita od prolećnog umora, iako su simptomi veoma slični: umor, pospanost, češće infekcije. U tom smislu kada se uradi laboratorija, kada traje umor važno je  posumnjati na anemiju.

Kako objašnjava naša sagovornica postepeno uvođenje fizičke aktivnosti i boravak napolju, kao i odlazak na spavanje odnosno oporavak organizma tokom sna, su  takođe važne komponente u adaptaciji organizma na klimatske uslove. Kada je reč o suplementima, nekada je to neophodno, ali nikako se ne preporučuje njihovo uzimanje bez prethodne konsultacije sa lekarom.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena