instagram
 
instagram

Zdravlje

Sezona prolećnih alergija poranila

RTV Subotica • Marijana Vojnić Rogić • 19. februar 2024. • 12:59 •

Sezona prolećnih alergija poranila

Zbog neuobičajeno visokih temperatura za ovo doba godine i sezona cvetanja drveća je poranila za otprilike nedelju dana, a ovih dana beleže se veoma visoke koncentracije pojedinih vrsta, što može biti smetnja osobama koje su alergične. Kako bude odmicalo proleće i broj drveća u cvatu će se povećavati, pa se tako na vrhuncu očekuje polen oko dvadesetak vrsta.

Polen drveća već je ušao u crvenu zonu –  beleže se visoke koncentracije čempresa i tuja, leske i jove, a cvetaju i brestovi, kao i jasen. Tome je doprinela veoma topla zima, a kako su ove drvenaste biljke temperaturno zavisne, upravo je to razlog što je sezona prolećnih alergija poranila, objašnjavaju stručnjaci.

„Na dnevnom nivou su veoma visoke koncentracije, čempresi i tuje ostvaruju veoma visoke koncentracije, a kad se sve te vrste zbirno prikažu, veoma su visoko. Postepeno se uključuje još drvenastih biljnih vrsta, jer je ovo szona cvetanja drveća i više od 50 posto biljaka koje pratimo cveta u ovo vreme,“ precizira Tatjana Škorić, biolog u Zavodu za javno zdravlje Subotica.

Loša vest za sve alergične na polen dveća, jeste da će poraniti i breza, koja ima najjača alergena svojstva i emituje veoma velike količine polena.

„Ukoliko se nastave ovakve vremenske prilike, očekujemo i da breza malo porani, obično je najintenzivnije cveta kraj marta, april, ali je sad očekujemo ranije. Sve je pomereno za nekih nedelju dana ranije, ali je intenzitet cvetanja jak,“ dodaje Škorić.

Još jedna loša vest jeste da su najnovija istraživanja pokazala da nije samo polen taj koji zadaje probleme osetljivim osobama, već to mogu biti druge čestice iz vazduha za koje se vezuju alergeni proteini iz polena, pa tako pojedini mogu imati izražene simptome uprkos tome što se beleže niske koncentracije polena u vazduhu, kaže naša sagovornica.

„Dakle, ja mogu da merim niske koncentracije polena a da osetljive osobe imaju problema, jer se oslobađaju proteini iz polena vezani za raznovrsne čestice vazduha, aerosoli, a koje klopka ne može da uhvati jer su mnogo manje. Kao takvi, alergeni proteini lagano dospevaju u duboke partije respiratornog trakta, za razliku od polena koji se zadržava u gornjim partijama.“

Nakon sezone cvetanja drveća, sledi sezona cvetanja trava negde u kasno proleće, početak leta, međutim, do sada nije beležena visoka koncentracija polena u vazduhu, kao što je to slučaj sa drvećem ili korovima.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena