instagram
 
instagram

Zdravlje

Varičele haraju tokom cele godine

RTV Subotica • Sanela Simeunović • 7. februar 2024. • 14:17 •

Varičele haraju tokom cele godine

Varičela ili ovčije boginje su najčešće blago oboljenje koje traje oko dve nedelje, izuzetno su zarazne, a karakterišu ih i prepoznatljive ospe. Period od jeseni do proleća je period kada je najviše obolelih, međutim tokom  par godina unazad varičela je prisutna tokom cele godine, kažu lekari.

Širi se u kolektivima  zbog kapljičnog načina prenošenja, a izvor infekcije su izlučevine odnosno pljuvačka, dok je  rezervoar gde opstaju virusi čovek. Inkubacija same bolesti je od 14 do 21 dan, a deca su infektivna i par dana pre izbijanja ospe. Prvi stadijum infekcije počinje nespecifično, liči na svaku drugu prehladu: povišena temperatura, malaksalost, potom sledi faza kada nastaje izbijanje ospe, koja je karakterističnog izgleda.

-Karakterišu je vezikule, vodeni mehurići koji u krajnjem stadijumu prelaze u kruste. Bolest traje 14 dana, deca su infektivna svih 14 dana i par dana pre izbijanja ospe, zbog toga je važna izolacija deteta. Ospa izbija u naletima, iz tog razloga bolesno dete treba da bude izolovano i pod nadzorom roditelja- objašnjava pedijatar, dr Josipa Krajninger.  

Ukoliko imate sumnju da dete možda  ima boginje, ako je malaksalo, oseća se loše i slabo, ima temperatutu, treba ga isključiti iz kolektiva. Kada izbiju ospe naš je savet ne voditi dete odmah u dispanzer, nego sačekati još koji dan da se vide i ostale promene, a kako bi se utvrdilo da li su u pitanju boginje, ubod insekta, ili infekcija, kaže naša sagovornica. Takođe, bitno je snižavati temperaturu detetu, davati dosta tečnosti, te negovati promene na koži i tretirati.

-Najveći problem na koji se roditelji žale, je da decu svrbe te promene, iz tog razloga neophodno ih je tretirati nekim sredstvo, savetujemo različite preparate. Roditelji moraju svakodnevno da održavaju higijenu deteta, tuširanje, pranje kose, ali te promene ne brisati nego tapkati, to je neophodno kako ne bi došlo do infekcije-

Česta je situacija gde se organizuje druženje kod roditelja čija deca imaju boginje, to ne savetujemo, objašnjava naša sagovornica. To nije preporučljivo ne  zato što će druga deca da se zaraze boginjama, već zbog obolelog deteta koje  je imunološki slabije, te može da oboli i od sekundarnih oboljenja, što može da dovede do komplikacija, a dete završi u bolnici.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena