instagram
 
instagram

Zdravlje

Raste broj korisnika nikotinskih proizvoda među mladima

RTV Subotica • Sanela Simeunović • 30. januar 2024. • 13:35 •

Raste broj korisnika nikotinskih proizvoda među mladima

U Srbiji puši oko 2,5 miliona odraslih, a godišnje pre vremena  umre 15.000 ljudi, pokazuju podaci uoči Nacionalnog dana bez duvanskog dima, koji se obeležava 31.januara. Posebno brine podatak da raste broj korinsika ovih proizvoda među mladima, upozoravaju stručnjaci. 

Ovogodišnji slogan  „365 dana bez duvana!” ima za cilj da skrene pažnju na značaj prevencije upotrebe,  kao i izlaganja dimu duvanskih i nikotinskih proizvoda zbog štetnih posledica po zdravlje. Rezultati istraživanja iz 2019.pokazuju da je skoro trećina odraslih u Srbiji korisnik nekog duvanskog proizvoda. Prisustvo velikog broja toksičnih, kancerogenih materija u duvanskim i nikotinskim proizvodima pretnja su za svaku osobu, te ne postoji bezbedan nivo i način korišćenja ovih proizvoda, poručuju stručnjaci .

-Mi znamo da akutno izlaganje duvanskom dimu, aerosolima novih proizvoda izaziva akutni upalni proces na sluznici. S obzirom da je reč o proizvodima novijeg datuma, ne znamo koje su štetne posledice, ali po onome što sadrže možemo da trvdimo da će i ovi proizvodi kao i klasične cigarete, dovesti do bolesti-

Prema rezultatima istraživanja o ponašanju dece školskog uzrasta u Srbiji iz 2022. godine, učenici  još u osnovnoj školi započinju sa eksperimentisanjem. U sedmom razredu osnovne škole 17 odsto dečaka i 20 odsto devojčica su probali elektronsku cigaretu, dok je to u prvom razredu srednje škole 31 odsto dečaka i 31 odsto devojčica.

-Rezultati pokazuju da pada procenat onih koji koriste duvanske proizvode, ali to ne znači da pada procenat onih koji stvaraju zavisnost, zato što oni prelaze na nove nikotinske proizvode, na prvom mestu elektronske cigarete i to je ovo istraživanje pokazalo. Istraživanje se radi na uzorku učenika petih i sedmih razreda osnovne i prvih srednje škole-

Povodom Nacionalnog dana bez duvana, Centar za promociju zdravlja, sa Domom zdravlja, Crvenim krstom Subotica i Apotekom Subotica 31.januara organizuje Akciju provere zdravlja za korisnike Narodne kuhinje i prihvatilišta u MZ Bajnat i to od 10 do 12 časova. Tim povodom isti dan održače se i edukativna radionica za srednjoškolce u prostorijama CK od 13 časova.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena