instagram
 
instagram

Zdravlje

Šest miliona dinara za pomoć teško oboleloj deci

RTV Subotica • Silvia Martinović • 24. januar 2024. • 12:42 •

Šest miliona dinara za pomoć teško oboleloj deci

Za funkcionisanje i rad Fondacije za pomoć pri lečenju teško obolele dece i omladine, u gradskom budžetu za ovu godinu opredeljeno je šest miliona dinara. Ukoliko na osnovu podnetih zahteva budu potrebna dodatna sredstva, ona će biti obezbeđena, poručuju nadležni.

Fondacija za pomoć pri lečenju teško obolele dece i omladine osnovana je u cilju pružanja pomoći pri lečenju dece do navršenih 18 godina života.

- Pravo na dodelu sredstava može ostvariti dete sa teritorije grada Subotice, ako je iscrpelo sve pravne mogućnosti po propisima o zdravstvenom osiguranju. Kriterijum za dodelu sredstava su stepen, vrsta i težina oboljenja, materijalno stanje porodice, broj članova u porodici, ali i da li dete prima i neki dodatni iznos za pomoć, i ukoliko jeste, u kom je to iznosu.

Ciljevi Fondacije su pomoć pri lečenju teško obolele dece i omladine u zdravstvenoj ustanovi, socijalnoj ustanovi ili kućnim uslovima, pomoć pri nabavci lekova i pomagala, pomoć pri obavljanju operativnih zahvata u zdravstvenim ustanovama u zemlji i inostranstvu, kao i pomoć pri rehabilitaciji. Prošle godine su podnete 82 molbe za 37 dece, sve su pozitivno rešene i ukupno je utrošeno 6,5 miliona dinara. Prosečna starost dece kojima je bila potrebna pomoć je osam godina.

- Što se tiče ove godine, do sada, u januaru mesecu zaprimili smo dve molbe, i obe su pozitivno rešene. Reč je o genetskim ispitivanjima i jednom specijalističkom pregledu. Kada gledamo prethodnu godinu, najčešći razlozi za podnošenje molbi bili su nabavka lekova, suplemenata, operativni zahvati u zemlji i inostranstvu, ali i kupovina medicinskih pomagala različite vrste, ali primetan je porast molbi u odnosu na prethodne godine na genetska ispitivanja u inostranstvu.

Podnosilac molbe može biti roditelj, staratelj ili zakonski zastupnik deteta.Uz medicinsku dokumentaciju deteta, podnosi se i predračun i račun od zdravstvenih ili farmaceutskih ustanova. Komisija zaseda dva puta mesečno, ali po potrebi i češće — ističe naš sagovornik.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena