instagram
 
instagram

Zdravlje

Rak dojke nije tabu tema, rano otkrivanje ključno za izlečenje

RTV Subotica • Sanda Mileusnić Nikolić • 20. mart 2023. • 12:26 •

Rak dojke nije tabu tema, rano otkrivanje ključno za izlečenje pixabay

Rak dojke vodeća je maligna bolest kod žena, od koje godišnje u našoj zemlji umre više od 1.700 žena, a Srbiju karakteriše i veoma visoka stopa smrtnosti, koja je pre svega rezultat otkrivanja karcinoma u kasnoj fazi, jer manje od 30 odsto rak otkrije kada je manji od 2 centimetra. Povodom Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke stručnjaci i ove godine apeluju na prevenciju i redovne preglede.

Prema podacima Registra za rak, u Srbiji je tokom 2020.godine od raka dojke obolelo više od 4.300 žena,dok su u istom periodu u Severnobačkom okrugu obolele 162 žene, a preminule 52,  a oko 60 odsto obolelih pripada grupi radno aktivnog stanovništva. U našem okrugu stopa smrtnosti veća je od republičkog nivoa i iznosi 21,4 na 100.000 žena.

Rizik oboljevanja od raka dojke raste posle navršene četrdesete godine života, a efikasno rešenje za smanjenje stopa oboljevanja i umiranja, pored primarne prevencije je rano otkrivanje i započinjanje lečenja, podsećaju lekari i dodaju da je veoma važno da se sa samopregledima i ultrazvučnim pregledima počne što ranije.

U našoj zajednici karcinom dojke se veoma često smatra smrtnom presudom i predstavlja tabu temu o kojoj obolele žene vrlo često nisu spremne da pričaju, a o tome treba otvoreno da se govori, poručuju iz Udruženja za podršku ženama obolelim i lečenim od raka „Jedna uz drugu“.

Nacionalni dan borbe protiv raka dojke obeležava se  po  11.put i to na prvi dan proleća, što simbolizuje buđenje prirode i stvaranje novog života, a sve sa ciljem podizanja svesti o značaju i mogućnostima prevencije raka dojke.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad
Vojvođanski Magazin