instagram
 
instagram

Zdravlje

Svaka treća osoba u riziku da oboli od raka

RTV Subotica • Sanda Mileusnić Nikolić • 3. mart 2023. • 14:09 •

Svaka treća osoba u riziku da oboli od raka pixabay

Svaka treća ili četvrta osoba će tokom svog života oboleti od nekog oblika raka! Lekari upozoravaju na neslavnu statistiku povodom Svetskog dana borbe protiv kancera i podsećaju da se i starosna granica konstantno pomera, te da od raka oboljevaju sve mlađe osobe.

U Srbiji se na godišnjem nivou otkrije oko 40.000 novoobolelih, a 20.000 umre od malignih bolesti. Prema rečima načelnice Odeljenja onkologije subotičke Opšte bolnice, u odnosu na pojedine zemlje Evrope, gde se beleži i pad mortaliteta od pojedinih oblika raka, kod nas je on na veoma visokom nivou, i to pogotovo kada su u pitanju karcinom dojke, pluća i grlića materice, a povećan je i rizik od oboljevanja.

Zabrinjavajući podaci moraju da se menjaju, napominje sagovornica i podseća da na dve trećine faktora rizika za oboljevanje možemo da utičemo ili ih u potpunosti eliminišemo. Takođe je primetno i da sve više mlađih oboleva, pa je granica sa pređašnjih 60 godina pomerena na 30.

Pored primarne prevencije, važna je i sekundarna, odnosno otkrivanje bolesti u ranijem stadijumu, kada su šanse za izlečenje veće. Ženama se preporučuju redovni ginekološki i pregledi dojki, samopregledi do tridesete, ultrazvučni posle tridesete, mamografija posle pedesete. Oba pola bi trebalo da rade FOB testove na krvarenje u stolici, a muškarcima se savetuje PSA test, te pregledi kod urologa.

Statistika pokazuje da žene najčešće oboljevaju od karcinoma dojke, pluća, debelog creva i grlića materice, dok je kod muškaraca na prvom mestu rak pluća, a slede prostata i debelo crevo.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad
Vojvođanski Magazin