instagram
 
instagram

Zdravlje

Centar za vantelesnu oplodnju počeo sa radom – dve pacijentkinje trudne

RTV Subotica • Sanda Mileusnić Nikolić • 29. novembar 2022. • 13:55 •

Centar za vantelesnu oplodnju počeo sa radom – dve pacijentkinje trudne privatna arhiva prim.dr Radulović

U subotičkoj  Opštoj bolnici je pre oko dva meseca započeo dugoočekivani projekat Centra za vantelesnu oplodnju. Načelnik Centra, prim. dr Aleksandar Radulović kaže da je do sada urađen transfer kod osam pacijentkinja, kod dve je potvrđena trudnoća, a kod tri pacijentkinje je zamrznut embrion. Procene su da bi na godišnjem nivou Centar mogao da uradi od 200 do 300 ciklusa vantelesne oplodnje.

Projekat opremanja i otvaranja Centra za vantelesnu oplodnju u subotičkoj Opštoj bolnici trajao je više od deset godina, u međuvremenu je stigla i trajna dozvola za rad, a krajem septembra počele su pripreme za prve postupke vantelesne oplodnje. Prema rečima načelnika Centra, dr Radulovića, već su potvrđene dve trudnoće.

Subotički Centar za vantelesnu oplodnju radi sa pacijentima iz državnog programa i trenutno se nalazi na sedmom mestu liste RFZO, pa se očekuje da će tu dolaziti parovi ne samo iz Vojvodine, već i iz cele Srbije, dodaje Radulović. Trenutno se prave manje grupe zbog standardizacije rada i sofisticiranih uređaja, a očekuje se da će od januara početi rad sa većim grupama.

Procenat uspešnosti postupka vantelesne oplodnje na nivou države kreće se od 25 do 30 odsto, ali je moguće postići i do 60 odsto uspeha, dodaje sagovornik i napominje da će se u Centru za vantelesnu oplodnju edukovati i mladi embriolozi, koji će učiti od iskusnijih kolega.

Udeo parova koji se leče od neplodnosti u našem gradu je oko 17 odsto, a Centar za vantelesnu oplodnju može u velikoj meri da doprinese povećanju nataliteta i prirodnog priraštaja, zaključuje dr Radulović.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena