instagram
 
instagram

Zdravlje

Besplatno testiranje na HIV u savetovalištu „Stav+”

RTV Subotica • Redakcija TV Subotica • 28. septembar 2022. • 12:18 •

Besplatno testiranje na HIV u savetovalištu „Stav+” Foto: subotica.com

Zahvaljujući podršci Globalnog fonda iz Ženeve, Ministarstva zdravlja Republike Srbije i Grada Subotice, u okviru programa savetovanja iz oblasti javnog zdravlja i prevencije polno-prenosivih infekcija, Udruženje građana „Stav +“ u svom savetovalištu u Subotici je počelo kontinuirano i redovno da pruža uslugu besplatnog, dobrovoljnog, anonimnog i poverljivog savetovanja i testiranja na HIV.

Svi zainteresovani koji žele da provere svoje zdravlje kada je u pitanju HIV, mogu svakodnevno da se jave na broj telefona 0677 13 83 40 i da zakažu individulani termin ili dođu u savetovalište „Stav +“ koje se nalazi u Ulici Bose Milićević bb (ispod Stadiona malih sportova, preko puta Železničke stanice) ponedeljkom, sredom i petkom od 11 do 15 časova i da lično zakažu termin u skladu sa slobodnim vremenom. Bez zakazivanja termina na savetovanje i testiranje može da se dođe svake druge subote u mesecu od 9 do 13 časova kada dežuraju savetnik i laborant. Za zakazivanje termina, kao i za savetovanje i testiranje nisu potrebni identifikacioni dokument, zdravstvena knjižica niti medicinski uput, kao ni identifikacija imenom i prezimenom.

Testiranje na HIV se radi brzim testom, pomoću kapljice krvi iz prsta, a rezultat se očitava na licu mesta, 15 minuta nakon testiranja.

Imajući u vidu da se eventualno prisustvo HIV-a u organizmu može otkriti isključivo i samo testiranjem, kao i da kada je u pitanju HIV mogu da proteknu godine a da se ne pojave nikakvi simptomi kod inficiranog, za koje vreme virus i te kako uništava imuni sistem čoveka, veoma je bitno da se što više građana testira i tako provere HIV status. Ukoliko je neko eventualno HIV pozitivan biće mu od strane lekara prepisana antiretrovirusna terapija, koja je takođe besplatna, čime se omogućava dalji normalan i redovan život, a širenje infekcije se zaustavlja.

Testiranjem na HIV pokazujemo brigu o zdravlju, ali i odgovornost prema svom i tuđem životu.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena