instagram
 
instagram

Zdravlje

Чувамо ћирилицу: Нова амбуланта и медицински апарати у служби здравља грађана

RTV Subotica • Redakcija TV Subotica • 31. jul 2022. • 11:07 •

Чувамо ћирилицу: Нова амбуланта и медицински апарати у служби здравља грађана

Ковид амбуланта добила дигитални рендген, Служба хитне помоћи санитетска возила, Диспанзер за жене ултразвук и два ЦТГ апарата, жене старије од 41 годину прилику за преглед на мобилном мамографу у Бајмоку, а насеље Прозивка ускоро очекује отварање нове амбуланте

Битка против пандемије изискивала је око 90.000 прегледа у Ковид амбуланти Дома здравља Суботица и око 140.000 вакцинисаних, али је усмерила и више пажње надлежних ка здравственим радницима који су добили веће зараде, као и нову савремену медицинску опрему, санитетска возила.

Све то је стављено у службу побољшања услова рада, а са циљем очувања здравља грађана, чему ће значајно допринети и отварање 33. амбуланте опште праксе на територији града коју ће, након неколико деценија чекања, ускоро добити највеће стамбено насеље Прозивка.

Шта су били највећи изазови, али и успеси Дома здравља у претходном периоду, те да ли ће грађане имати ко и чиме да лечи, „Дани” откривају у разговору са Иванком Беоковић, директорком ове здравствене установе у Суботици.

Ковид амбуланта добила дигитални рендген

Борба против пандемије била је дуга и тешка, а уз максимално и здружено ангажовање свих служби Дома здравља те здушну подршку Града, Покрајинског секретаријата за здравство и Министарства здравља, и веома успешна, али још увек није завршена.

Овако Иванка Беоковић, директорка Дома здравља Суботица, оцењује досадашњи исход битке против ковида 19.

— Амбуланта у Харамбашићевој улици, која је од почетка пандемије добила функцију ковид амбуланте, до половине јула радила је од 7 до 17 часова, а због погоршања епидемиолошке ситуације, када се број пацијената повећао на стотињак дневно, од 18. јула ради од 7 до 20 часова. То је први пункт где се јављају они који посумњају да су инфицирани короном, а ту брзо и лако могу да обаве потребне тестове, преглед код стручних лекара који одмах могу да очитају налаз начињен на новом, дигиталном рендгену који смо добили од Покрајинског секретаријата за здравство као и да обаве потребне претраге у лабораторији коју је ова амбуланта успоставила уз помоћ Опште болнице — истиче Иванка Беоковић. – Сада имамо на располагању, и то у довољним количинама, и сва три антивирусна лека који су веома делотворни па је лечење брже и ефикасније. Уколико је потребна даља дијагностика код пацијената са тежом клиничком сликом, па и њихова хоспитализација, одлуком Министарства здравља од пре два месеца, они се санитетом превозе на лечење у Ковид болницу на Мишелуку где имају најбољу негу, а тиме је наша болница, као и остале, растерећена од ковид пацијената како би могла да се посвети лечењу оних који имају друге акутне или хроничне болести.

Директорка Дома здравља истиче да је борба против пандемије била успешна захваљујући максималном ангажовању свих запослених, и то у свим службама Дома здравља, као и подршци Града, Покрајине и Републике који су били сложни у бици за здравље, на чему је свима веома захвална.

— Некадашња АТД амбуланта у Харамбашићевој улици је због адекватног простора и стручних лекара била погодна да постане прави ковид центар, а у томе нам је била драгоцена помоћ коју смо добили у виду нове опреме. Тако  и запосленима и пацијентима много значи што смо прошле године добили нови, дигитални рендген уместо старог, са којим је АТД радио безмало четири деценије, а на коме су се морали развијати филмови, што је изискивало такав обим посла да су се техничари разбољевали од премора. То може да илуструје и податак да је кроз ту респираторну амбуланту од почетка пандемије прошло 55.000 пацијената који су ту дошли на први, као и још 35.000 њих који су дошли на други, контролни преглед. Поред тога, обављен је огроман број прегледа у којима су рађена узорковања за ПЦР, серолошке, антигенске, односно брзе тестове. У време када је бележен највећи број позитивних, дневно је радило по 14 лекара, а укупно је дневно било ангажовано и до 50 запослених – истиче Беоковић. — Током пандемије, све службе Дома здравља, укључујући и Службу за хитну медицинску помоћ, Диспанзер за жене и децу, стоматологију и Службу кућног лечења....сви су били ангажовани на сузбијању пандемије, али смо се трудили да ни хронични пацијенти не буду занемарени. А затим је уследио велики посао око вакцинације. У томе смо имали и велику подршку Града који је обезбедио адекватан простор и пружио огромну помоћ Дому здравља, на чему смо захвални градоначелнику, његовом тиму као и начелнику Севернобачког округа.

До сада је, каже, око 50.000 Суботичана примило прву, а подељено је укупно око 140.000 доза вакцина, што значи да је имунизована половина укупног становништва са територије града. И након затварања пункта у Новој општини, у амбуланти број 7 на Тргу жртава фашизма сви заинтересовани свакодневно могу да приме Синофарм или Фајзер, а у првој половини јула дневно је долазило двадесетак особа да би, на сопствени захтев, примило трећу или четврту дозу вакцине.

Богатији за нову опрему и амбуланту у насељу Прозивка

Да би несметано могли да се лече и пацијенти оболели од ковида, али и они који болују од других акутних и хроничних болести, Специјалистичка служба Дома здравља је током пандемије из амбуланте у Харамбашићевој улици премештена у Огранак 3 у Улици Руђера Бошковића, а у амбуланти у Кумичићевој улици обавља се пријем пацијената са респираторним сметњама које нису изазване короном.

То су тек две од укупно 32 амбуланте опште медицине у граду и приградским насељима које су под управом Дома здравља Суботица, а ускоро ће добити и 33. Наиме, у Пазинској улици биће ускоро отворена амбуланта за потребе грађана насеља Прозивка, што је остварење вишедеценијског сна житеља најгушће насељеног дела града.

— Грађевински радови на изградњи амбуланте на Прозивци су завршени, а у току је њено опремање. То ће бити савремена и лепо уређена амбуланта са четири ординације, просторијом за давање терапије, са прилазом за кола хитне помоћи. У њој ће моћи да ради осам тимова, по четири у смени, у лепом простору и са одличном медицинском опремом — каже директорка Дома здравља. — Локална самоуправа је, на челу са градоначелником, иницирала њену изградњу, а финансирана је из средстава Канцеларије за јавна улагања. Њен рад ће много значити житељима Прозивке, али и Дому здравља. Она ће вишеструко растеретити гужве у Огранку 1 у Кумичићевој улици и Огранку 2 на Београдском путу, па ће лекарима бити лакше, а пацијентима боље.

Поред амбуланти опште праксе, Дом здравља има и Службу хитне медицинске помоћи, педијатрије, гинекологије, стоматологије.... а многе од њих су недавно добиле нову, вредну опрему.

— Имамо изузетну сарадњу са Градом, Покрајином и Републиком. Поред дигиталног рентгена за ковид амбуланту, на конкурсу Покрајинског секретаријата за здравство добили смо 7,7 милиона динара вредан ултразвук као и два ЦТГ апарата за праћење трудница у Диспанзеру за жене, а Служба хитне медицинске помоћи добила је нови видео-ларингоскоп за потребе праћења дисајних путева пацијената приликом транспорта — истиче Иванка Беоковић.

Поред нове опреме, Служба хитне медицинске помоћи добила је и нова санитетска возила. Иако их имају 18, сваке године је потребно да њихов возни парк добије бар једно ново јер њима мобилне лекарске екипе годишње прелазе на десетине хиљада километара како би пацијентима указали хитну помоћ.

— Крајем децембра 2021. године добили смо једно санитетско возило које смо купили из сопствених средстава. У марту ове године, у оквиру пројекта „Хитан одговор Републике Србије на ковид 19“ у коме је додељено укупно 150 возила, наша Служба хитне помоћи добила је реаномобил, који је опремљен најмодернијим медицинским уређајима те нам исти служи за превоз пацијената са СТЕМИ инфарктом до Ангио сале у Општој болници у Суботици или, када то налаже потреба, директно у Институт у Сремску Каменицу.

Почетком јула, Град је купио минибус за транспорт пацијената којим их, сваког другог дана, возе од куће до болнице на дијализу.

—      Овај минибус је за покретне пацијенте, а оне који то нису вози транспортна екипа возилом које смо већ имали, али нам је и ово добродошло и веома смо захвални Граду на тој донацији. У функцији је од почетка јула и пуно значи пацијентима, али и медицинском особљу коме олакшава рад односно организацију транспорта — истиче Иванка Беоковић. — Имамо јако добру сарадњу и са Домом „Колевка“ који је, након што је такође добио реаномобил, нама уступио своје санитетско возило, као и део опреме као што су дефибрилатор, кардио-столица и носила. Ове године Дом здравља је купио из сопствених извора једно путничло возило које користи Служба за кућно лечење. Нама је свако возило драгоцено како би брзо и безбедно стигли до пацијената. Захвални смо свима који су у томе помогли, а задовољни смо и односом државе која је препознала наш додатни труд током пандемије и повећала зараде запосленима у здравству.

Упркос томе, у протеклих годину дана приметан је недостатак лекарског кадра за потребе рада свих амбуланти у Дому здравља а посебно у општој пракси.

— Иако имамо довољно свих других и медицинских и немедицинских кадрова, тренутно нам недостаје десет лекара опште медицине. Разлог је њихов одлазак ка већим центрима, пре свега у Општу болницу Суботица, затим на Мишелук а многи одлазе и на специјализације. Али, зато стално имамо отворен конкурс и попуњавамо упражњена места чим се јави одговарајући кандидат. Настојимо да, пре свега, лекара никада не мањка у Служби хитне медицинске помоћи где је рад организован 24 сата дневно у екипама и где због природе њиховог посла и хитности све мора да буде спремно и у функцији. У остале амбуланте, када је лекар на боловању или годишњем одмору, шаљемо замене када год је то могуће. Тренутно, због сезоне одмора које већина здравствених радника није могла да користи док је пандемија била у јеку, не можемо да обезбедимо лекаре који недостају или су одсутни па молимо пацијенте да за то време оду у неку другу амбуланту.

Покретни мамограф чека жене у Бајмоку

Поред унапређења услова за лечење изградњом нових амбуланти опште праксе или опремањем постојећих савременом медицинском опремом, Дом здравља учествује и у превентивним здравственим акцијама, од којих тренутно највише интересовања изазивају мамографски прегледи жена са циљем раног откривања све учесталијег рака дојке.

— Клинички центар Војводине изразио је спремност да у оквиру Програма „Моја прва мамографија”, чији је циљ да се тај преглед учини доступнијим у руралним срединама, тај мобилни апарат постави у Бајмоку. Превентивни преглед дојки могу, међутим, да закажу све жене са територије града старије од 41 године, па чак и оне које немају здравствену књижицу, што могу да учине позивом на бројеве телефона 065/91-85-600 или 024/552-791 чиме ће њих двадесет добити термин већ за сутрадан — објашњава Иванка Беоковић.

До половине јула, на овај начин, за преглед се пријавило чак 850 жена. Око 170 је прегледано од 29. јуна до 15. јула. Пријава за термин неће бити прекидана, иако ће пауза у прегледима трајати до 15. августа, када ће бити настављени све док буде заинтересованих.

—      Уколико је мамографски налаз, који очитава Клинички центар Војводине, уредан, жена треба да га однесе свом изабраном лекару, који га уноси у њен здравствени картон. Ако налаз није добар и указује на присуство болести, жена одмах улази у процедуру за лечење на Клиничком центру Војводине. Све додатне анализе бивају урађене  у року од месец дана, а онда, ако је то потребно,  одмах добијају и термин за операцију јер нема листе чекања. Порука женама је да се јаве на преглед и тако у својим рукама задрже контролу над својим животом и здрављем — поручује Иванка Беоковић, директорка Дома здравља.

Текст је објављен у овиру пројекта „Чувамо ћирилицу”, који је суфинансиран из буџета Града Суботице. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad
Vojvođanski Magazin