instagram
 
instagram

Zdravlje

Kako zaštititi dete pri visokim temperaturama?

RTV Subotica • Sanela Simeunović • 29. jul 2022. • 12:42 •

Kako zaštititi dete pri  visokim temperaturama?

Tokom letnjeg perioda a zbog  visokih  temperatura, pedijatri ne savetuju da se mala deca, posebno odojčad iznose na sunce od 10 do 18 časova. Osim toga, dovoljan unos tečnosti vrlo je važan za zdravlje mališana pri ovim uslovima.

Lagana odeća, šeširići i kačketi sa rupicama  kako bi vazduh strujao, kao zaštita od sunca veoma su važni, osim toga često nanošenje zaštitnih krema sa faktorom 50 i više i  to onih na kojima je naznačeno da su bezbedne za decu i odojčad, podsećaju lekari.  To su neki od saveta stručnjaka, kojih se roditelji pridržavaju, a kako kaže Vanja Mihajlović, majka devojčice Sofije, za nju je posebno bitna krema, ali i doba dana kada izlazi sa ćerkom u šetnju.

Preporučuje se   često davanje tečnosti mališanima, manje količine i to što češće. Lagana ishrana, puna voća i povrća, a takođe se savetuje i izbegavanje boravka na otvorenom  u toku najtoplijeg dela dana, a ovo su samo neki  od saveta  adekvatne brige o deci tokom leta podsećaju lekari.

Simptomi sunčanice ili toplotnog udara su glavobolja, uznemirenost, povišena telesna temperatura, mučnina, povraćanje, konfuzija i tada je neophodno dete odmah skloniti iz prostorije gde je toplo ili sa sunca i hladiti potiljak i telo mlakom ili hladnom vodom.  Po potrebi dati određene medikamente za povišenu telesnu temperaturu, a  u  pojedinim slučajevima neophodno je obavezno javiti se lekaru.

Ukoliko se negde ide automobilom, pre samog polaska potrebno je rashladiti auto, provetriti, a dete staviti na beli peškir kako ga  toplota od sedišta ne bi dodatno zagrejala.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad
Vojvođanski Magazin