instagram
 
instagram

Zdravlje

Rehidracija i lagana ishrana ključni za telo pri visokim temperaturama

RTV Subotica • Sanela Simeunović • 27. jul 2022. • 13:39 •

Rehidracija  i lagana ishrana  ključni za telo  pri visokim temperaturama

Rehidracija, odnosno redovan i dovoljan unos tečnosti, je na prvom mestu  kada je reč o prilagođavanju  tela visokim temperaturama  tokom leta, ističu lekari. Osim toga bitna je i lagana ishrana bogata pre svega svežim voćem i povrćem.

U uslovima visokih spoljašnjih temperatura zahtevi organizma čoveka su povećani u smislu održavanja ravnoteže i toga da ne dođe do pregrejavanja tela,  a među faktorima  koji imaju uticaja na to su i ishrana i dovoljan unos tečnosti, objašnjavaju lekari. Već nekoliko dana temperature dostižu i preko 32 stepena, te smo tim povodom proverili da li i na koji način naši sugrađani koriguju svoju ishranu tokom letnjeg perioda. 

Srce i krvni sudovi posebno moraju da se adaptiraju na visoke temperature,a u osetljivije grupe stanovnika i onih koji moraju dodatan napor da ulože da bi održali ravnotežu  spadaju  stariji, deca , kao i hronični bolesnici, trudnice i dojilje. Rehidracija je ključna za sve kategorije  i na prvom mestu, kažu lekari. Ne preporučuje se prekomerna upoteba leda, niti preterano hladna pića, jer mogu dovesti do izvesnih zdravstevnih tegoba, kao ni pića na bazi kofeina i alkohol. Pre svega je važan unos vode na svakih pola do sat vremena, jedan do dva decilitra, a osim toga veoma zdravi su i rashlađeni biljni čajevi, mleko i mlečni proizvodi.

Kada je reč  o ishrani i tu je potrebno napraviti određene izmene, bitna je količina hrane koja se unosi, vrsta namirnica, kao i sama priprema. Tri glavna obroka uz užine za koje je preporuka da to budu svakako sveže voće i povrće. Sami obroci razlikuju se i u zavisnosti od doba dana.

Namirnice poput mleka, mlečnih proizvoda, jaja, sladoleda i slično koje su pri visokim temperaturama lako kvarljive, potrebno je na pravilan način skladištiti i voditi računa i o tome, dodaju lekari.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena