instagram
 
instagram

Zdravlje

Oralno zdravlje važan pokazatelj opšteg zdravlja

RTV Subotica • Sanela Simeunović • 17. maj 2022. • 13:55 •

Oralno zdravlje  važan  pokazatelj opšteg zdravlja

U toku je 32.Nacionalna nedelja zdravlja usta i zuba, a tim povodom stručnjaci podsećaju da je važno ići na redovan pregled, jer oralno zdravlje jeste značajan pokazatelj opšteg zdravlja i kvaliteta života. Redovnim kontrolama mogu se sprečiti potencijalne dalje komplikacije opšteg zdravstvenog stanja.

Ovogodišnji slogan je „Čuvam svoje zube, ponosim se osmehom” i sa tim se ukazuje na značaj dobrog zdravlja usta i zuba za svakodnevne aktivnosti poput govora i smeha. Posete stomatologu trebalo bi da budu jednom u šest meseci, ukoliko to nije potrebno češće usled lečenja. U toku ove nedelje stomatološka služba  Doma zdravlja u Subotici, sumira rezultate rada protekle godine. 

U preporuke za očuvanje oralnog zdravlja, koje osim redovne posete stomatologu i neophodne higijene, spadaju i pravilna ishrana, pre svega unosa šećera, izostavljanje duvanskih proizvoda i alkohola, a tu su i  preporuke za bezbedno fizičko okruženje. Održavanje higijene podrazumeva pranje zuba  ujutro i uveče, a najbolje bi bilo posle svakog obroka. Prema poslednjem istraživanju, u Srbiji 39,4 odsto stanovnika starijih od 15 godina u rasponu od 12 meseci posetilo je svog stomatologa, a 13,4 odsto dece starosti od 12 do 36 meseci ima jedan ili više mlečnih zuba zahvaćenih karijesom.

Ove godine Nacionalna nedelja zdravlja usta i zuba obeležava se od 16.do 22.maja. U okviru programa, održaće se i onlajn predavanje u određenim predškolskim ustanovama, gde je akcenat na tome da se mališanima objasni  kako prati zube pravilno i šta koristiti za održavanje zdravlja zubi.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad
Vojvođanski Magazin