instagram
 
instagram

Zdravlje

Vežbanje je lek - Međunarodni dan fizičke aktivnosti

RTV Subotica • Sanela Simeunović • 9. maj 2022. • 11:43 •

Vežbanje je lek - Međunarodni  dan fizičke aktivnosti

Prema istraživanju iz 2019.godine kod  dece uzrasta od 7 do 14 godina beleži se smanjenje procenta dece koja se makar jednom nedeljno bave sportom i rekreativnim aktivnostima van škole u odnosu na 2013.godinu.  Ovo su podaci uoči Međunarodnog dana fizičke aktivnosti, a kako bi se ukazalo na značaj ovog aspekta očuvanja zdravlja, sutra se u našem gradu organizuje program.

Prema istraživanjima u našoj zemlji dečaci se više bave fizičkim aktivnostima u odnosu na devojčice, međutim ipak nedovoljno u odnosu na preporuke Svetske zdravstvene organizacije, a ovi podaci odnose se i na odrasle osobe. Vežbanje je lek, a za dobro zdravlje  preporučuje  se najmanje 30 minuta svakodnevne umerene fizičke aktivnosti za odrasle, dok je za decu to 60 minuta. Da bi ostvarila svoje puno dejstvo fizička aktivnost treba da bude i individualno dozirana i kontrolisana, a usled nedostatka ili nedovoljne fizičke aktivnosti može doći i do komplikacija u zdravlju, objašnjavaju lekari. 

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana fizičke aktivnosti Centar za promociju zdravlja u partnerstvu sa OŠ „Jovan Mikić”, Planinarskim klubom „Spartak”, Udruženjem „AKA”, Visokom školom strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera i Crvenim krstom sutra organizuje  promotivnu sportsku akciju „Kretanjem do zdravlja”. Cilj akcije je promocija različitih oblika fizičke aktivnosti kao zdravog stila koji je važan za normalan fizički i mentalni razvoj mladih, kao i za očuvanje i unapređenje dobrog zdravlja svih generacija. Svi koji dođu imaće priliku između ostalog da vide i demonstraciju pružanja prve pomoći.  

Ovaj dan biće obeležen na sportskim terenima OŠ„Jovan Mikić” sutra  u vremenu od 11 do 13 časova.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena