instagram
 
instagram

Zdravlje

Nov lek protiv korone „molnupiravir“ stigao i u Suboticu

RTV Subotica • Marijana Vojnić Rogić • 31. decembar 2021. • 12:36 •

Nov lek protiv korone „molnupiravir“ stigao i u Suboticu

Novi antivirusni lek iz SAD stigao je u Srbiju tokom decembra, a ove nedelje i u subotički Dom zdravlja. Reč je o leku pod nazivom „molnupiravir“ kompanije Merk koji se uzima kao pilula i koji značajno smanjuje rizik od komplikacija i težeg toka bolesti. Propisuje se isključivo u prvih pet dana od infekcije, zbog čega lekari savetuju pacijente da se što pre jave na pregled u ambulantu kako bi mogli da dobiju terapiju.

 

Uz antivirusni lek „favipiravir“, u subotičkoj Kovid ambulanti pacijentima je na raspolaganju i „molnupiravir“ koji je isključivo protiv virusa kovid 19. Kako objašnjava koordinatorka ambulante, dr Elizabeta Vrana, i novi i stari lek deluju na istom principu: sprečavaju razmnožavanje virusa. Mogu da se daju svim pacijentima starijim od 18 godina čiji se rezultat antigenskog testa pokaže pozitivnim u prvih pet dana od početka simptoma, dok se kutija leka dobija isključivo kod njih ambulanti.

Iako za sada nemaju mnogo iskustva sa „molnupiravirom“, lekari smatraju da će se pokazati jednako efikasnim kao i „favipiravir“ koji se pokazao odličnim. Iako se pije veća količina tableta, stari antivirotik nije pokazao neke veće neželjenje nuspojave, čak je primećeno i da smanjuje upalu pluća, objašnjava doktorka.

Sa novim lekom, stigao je i novi protokol za lečenje kovid pacijenata, 13. po redu od početka pandemije. Kako pojašnjava naša sagovornica, ono što je različito jeste da se sada u prvi plan stavlja lečenje antiviroticima, dok i ovaj protokol isključuju primenu antibiotika osim ako nije dokazana bakterijska infekcija. Novina, koja je pomalo iznenadila i same lekare, jeste da se više ne daju vitamini i antioksidansi.

U Kovid ambulanti trenutno nema većih gužvi i čekaonica je uglavnom polu-prazna. Dnevno se obavi oko 100 pregleda, juče je bilo nešto više oko 130, od kojih je 14 bilo pozitivno, što je blago povećanje u odnosu na ranije dane kada su imali pet do šest pozitivnih pacijenata. Ambulanta će za praznike raditi skraćeno, do 17 časova, a već od ponedeljka biće na raspolaganju pacijentima sa respiratornim tegobama do 20 časova.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena