instagram
 
instagram

Zdravlje

HOBP neizlečiva, ključno rano otkrivanje

RTV Subotica • Sanda Mileusnić Nikolić • 16. novembar 2021. • 13:02 •

HOBP neizlečiva, ključno rano otkrivanje

Hronična opstruktivna bolest pluća se u najvećem broju slučajeva javlja kod pušača starijih od 50 godina, a kako se simptomi često poklapaju sa kašljem i nedostatkom daha karakterističnim  kod korisnika duvanskog dima i bolest se neretko otkriva u poodmakloj fazi. Iako ne tako česta kao neke druge plućne bolesti, hronična opstruktivna bolest pluća ne može se do kraja izlečiti, već samo zaustaviti dalji napredak, te lekari povodom Međunarodnog dana borbe protiv opstruktivne bolesti pluća apeluju na građane da se na vreme jave na pregled.

Najčešći uzročnik hronične opstruktivne bolesti pluća je aero zagađenje, pre svega duvanski dim, ali u oboljevanju ulogu igra i nasledni faktor. Odaju je simtomi kao što su nedostatak daha, kratak dah, ubrzano zamaranje, ali i hronični kašalj. Dr Elizabeta Vrana, pneumoftiziolog priča nam da se pacijenti uglavnom kasno jave. „Pošto su  to najčešće pušači koji su navikli na to i kažu pa dobro ja sam pušač, ja kašljem, ja imam i nedostatak vazduha. Međutim ta bolest ne može da se izleči u potpunosti, ali može da se prevenira njena progresija, odnosno pogoršanje bolesti. Kad pacijent dođe kod nas na pregled mi snimimo pluća i često već na snimku možemo da vidimo da se radi o opstruktivnoj bolesti pluća, ali konačnu dijagnozu  će dobiti na osnovu dalje dijagnostike“, dodaje dr Vrana.

Konačnu dijagnozu daje spirometrija kojom se meri kapacitet pluća. Kako sagovornica dodaje ovaj vid dijagnoze u vreme epidemije korona virusa radi se po drugačijim pravilima, jer se pacijenti prvo moraju testirati na kovid 19. Kada se i otkrije, lekari bolest mogu  samo da zaustave, jer je već došlo do trajnog poremećaja na plućima.

„Možemo to posmatrati kao neke stepenice, neke terase na kojima se pacijent nalazi i sada da li će on ići stepenicama dole, ili eventualno dve-tri stepenice malo gore, to uvek zavisi od pacijenta i od toga koliko se pridržava saveta lekara. Ti pacijenti bi trebalo ako su pušači da ostave pušenje što pre, po mogućnosti odmah“ – izričita je Vrana.

Bolest ima četiri stadijuma, a dijagnoza se najčešće postavlja u poslednjoj fazi. Prognoze nažalost tada već nisu dobre i zato je ključno otkriti je u ranoj fazi kada se može zaustaviti njeno napredovanje.

„Hronična opstruktivna bolest nastupa postepeno i često pacijenti ne osećaju te promene. Naviknu  se na to da nemaju dovoljno vazduha, znate kada vam iz dana u dan oduzimaju nekoliko mililitara vazduha naviknete se na to i tek kada uporedimo ono šta je bilo pre par godina i šta je danas, tek onda pacijent shvati da je to mnogo lošije. Međutim pacijenti često to upoređuju i sa tim da su stariji pa da to možda tako mora da bude“.

Međunarodni dan borbe protiv opstruktivne bolesti pluća obeležava se 15.novembra sa ciljem da se edukacijom stanovništva zaustavi trend porasta obolelih od ove potencijalno smrtonosne bolesti. Svi plućni bolesnici na pregled mogu da se jave radnim danom tokom prepodneva u ambulantu u Kumičićevoj ulici.

Tekst je objavljen u okviru projekta „Zdrava Subotica”, koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta grada Subotica. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena
Privredna akademija Novi Sad
Vojvođanski Magazin