instagram
 
instagram

Turizam

Debo četvrtak u Tavankutu – ispečeno 10.000 fanaka

RTV Subotica • Sanda Mileusnić Nikolić • 9. februar 2024. • 12:52 •

Debo četvrtak u Tavankutu – ispečeno 10.000 fanaka

U Tavankutu je juče održana „Fankijada“, manifestacija u čast praznika Debo četvrtak, na koji se po tradiciji peku fanci, odnosno krofne. Organizatori su se ove godine dobro pripremili i ispekli  ih čak 10.000, što je tri puta više nego prošle godine, a sredstva od prodaje bila su namenjena za dobrotvorne svrhe.

Za bunjevački praznik Debo četvrtak vezuje se verovanje da na taj dan valja jesti devet puta, a da deveti obrok budu upravo fanci. Iako se manifestacija održala u popodnevnim časovima, pa je retko koji posetilac do tada uspeo da jede devet puta, to nije sprečilo brojne goste da uživaju u ovoj poslastici. Pristigli su tu pored Tavankućana i Ljutovčani, Bajmočani, Subotičani... Kažu krofne su slatke, a kako je sve humanitarnog karaktera, nije se štedelo pri kupovini, pa su se fanci uzimali i za poneti.

„Ovo je fenomenalno izmišljeno za decu, prvi put sam ovde, jako mi se sviđa i želim da doprinesem za decu. Kupujem i sa eurokremom i za džemom od kajsija i sa džemom od mešanog voća“ – kaže Zorica Fešiš iz Ljutova, dok Bajmočanin Bereš Marko veli - „Najbolji su vrući fanci i hladne kobasice. Uzeli smo pet praznih za poneti, a pet smo kupili sa kajsijom da tu probamo.“

Fanci su se prodavali po ceni od 100 dinara i to sa džemom, kremom ili prah šećerom, ko kako voli. Gužve ispred prodajnih mesta slutile su da će se sve rasprodati.

 „Najviše nam ide sa pekmezom od kajsija, sve je domaće. Mora biti lepo testo i mora imati lepu plašu i onda je to to“ – dodaje Vera Tumbas Loketić, jedna od prodavačica na „Fankijadi“.

„Fankijada“ je prvi put održana prošle godine, kada je bilo pripremljeno 3.500 fanaka, koje su planule vrlo brzo. Organizatori su se ove godine zato bolje pripremili.

„Ove godine je 40 žena peklo fanke u svojim kućama i pripremili smo oko 10.000 komada. Ove godine pečemo tri puta više u odnosu na prošlu, tako da smo se spremili, a sredstva su namenjena za kupovinu za uskršnjih poklona za svu decu Gornjeg i Donjeg Tavankuta, Ljutova, Čikerije i Male Baje“ – navodi Anđela Moravčić ispred organizacionog odbora.

Debo četvrtak se obeležava poslednjeg četvrtka pred Uskršnji post.

Preporučujemo još …


Kroz Grad
Vesti dana - video

Kroz Grad
Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Fejsbuk

Emisije

U sred srede

RTV Subotica

U sred srede

Poslovni intermeco

RTV Subotica

Poslovni intermeco

Subotička događanja

RTV Subotica

Subotička događanja

Opušteno

RTV Subotica

Opušteno

Likovni tragovi

RTV Subotica

Likovni tragovi

U susret istini

RTV Subotica

U susret istini

Subotica grad sporta

RTV Subotica

Subotica grad sporta

Sport

RTV Subotica

Sport
Budi human - Helena